Българска фирма ще рециклира по 10 тона батерии на ден от Тесла, БМВ и СамсунгДокументация за инвестиционното намерение, входирано в РИОСВ-Пловдив, показва, че местна фирма  планира да рециклира литиево-йонни батерии. Информацията беше разкрита от Economic.bg, като се посочва, че вече са сключени договори с компании като LG, Tesla, BMW, Mercedes, Samsung, BYD, CATL и EVE.

Планира се за едно денонощие да бъдат обработвани до 10 тона батерии. Дейността ще включва рециклиране не само на автомобилни батерии, но и на такива от потребителска техника, мотокари и автобуси. Фабриката, в която ще извършва дейността си фирмата, ще се намира в асеновградското село Тополово.

Economic.bg съобщава още, че по време на целия процес по възстановяване на батериите няма да се отделят никакви емисии, тъй като клетките на батерията няма да бъдат рязани и отваряни. Тестването ще се извършва от машини, а в случай че се наложи механично третиране на батериите, инвеститорът не очаква образуване на замърсяване.

Вследствие на тестовете батериите ще се разделят на два вида – Група 1 и Група 2. В първата попадат всички, които могат да се възстановят или ремонтират. На останалите ще им бъде извършено отделяне на елементите чрез механична обработка.


Четете още:

🔴 Спряха "Черешката на тортата" само две седмици след старта! Причината е скандална

🔴 Ива Пехливанска: Шофьорите на линейки получават повече от парамедиците

🔴 Спряха "Черешката на тортата" само две седмици след старта! Причината е скандална

Източник: Petel

Коментари

горе