Български бизнесмен: Мит е, че българинът е работлив. Има си по два апартамента и му е важно да има салатка с чушки на масатаПродължава кризата с наемането на работници от трети страни за сезонна работа по морето. Част от хотелите това лято отварят по-късно заради липса на кадри. Причината е забавяне в издаването на визи на наетите служители.

"Бях оптимист, но още преди месеци заявихме на служебния министър на туризма Евтим Милошев, че Външно министерство няма административен капацитет. Очаквах на 1 юни да пристигнат 40% от работниците от трети страни. Някои от тях имат визи,  други – не. Издаването продължава да се бави. 

Ние ще започнем работа навреме, ще положим усилия. Но не можем да заработим така, както трябва, за да предложим на туристите качествена услуга", коментира в ефира на "Здравей, България" по NOVA зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Според него проблемите произтичат от липсата на синхрон между различните институции в държавата. 

"Чакаме да дойдат да работят и ученици, но те свършват училище след 20 юни", каза още Налбантов.

Зам.-председателят на асоциацията смята, че липсата на работна ръка идва от факта, че близо милион и половина българи не искат да работят. Въпреки това, според Налбантов, "туризмът в България е един от малкото отрасли, които функционират добре".

"Мит е, че българинът е работлив. Има си по два апартамента и му е важно на масата да има салата от чушки, домати и сирене "


Четете още:

🔴 Българска фирма ще рециклира по 10 тона батерии на ден от Тесла, БМВ и Самсунг

🔴 Спряха "Черешката на тортата" само две седмици след старта! Причината е скандална

🔴 Ива Пехливанска: Шофьорите на линейки получават повече от парамедиците

Източник: Petel

Коментари

горе