От 1 юли в Гърция нищо няма да е същото, с 20% скачат цените на ключови продуктиОт 1 юли потребителите в Гърция ще се сблъскат с рязко покачване на цените на бутилираните продукти. Според постановление на Министерството на развитието 500 мл бутилирана вода ще струва 0,60 евро, в сравнение с 0,50 към днес.

Предвижда се увеличение на цените до 20% на вода, безалкохолни напитки, сокове и бира.

Други напитки, продавани в алуминиеви, стъклени и пластмасови опаковки, също са включени в тази наредба.

Причината за тези промени е въвеждане на Схемата за възстановяване на мита (DRS) в Гърция, което доведе до по-високи цени на храните поради по-високите цени на пластмасовите, алуминиевите и стъклените бутилки.

Разбира се, в същия официален бюлетин, който обяви предстоящото увеличение на цените, е записано, че увеличението ще бъде компенсирано с ваучер за връщане на пластмасови съдове в магазина.

Законът обхваща напитки като бира, вино, вода, безалкохолно, сокове, разтворими напитки и мляко.

Очаква се поскъпването да е между 10 и 15 евроцента спрямо днешните цени.

Компенсацията на гарантираната цена е 0,10 евро за всяко връщане на алуминиеви, стъклени и пластмасови опаковки до половин литър и 0,15 евро за всяко връщане на алуминиеви, стъклени и пластмасови опаковки над половин литър и до максималния разрешен размер на опаковката съгласно определена схема.

Парите ще се възстановяват чрез „ваучер за награда“, като задължението за връщане на опаковката се прилага независимо дали е продадена в същия или в друг магазин.


Четете още:

🔴 Бум на змии в градовете - какво да правим, ако ги срещнем

🔴 Череши за зимата без захар. Дори бурканите няма нужда да стерилизират: Най-вярна и проста рецепта

🔴 Време е България да научи истината за млякото и кашкавала в Билла, Кауфланд, Лидл и другите вериги

Източник: Блиц

Коментари

горе