Картофи във фолио? Яжте ги горещи



Обичам печени картофи във фолио и консерви, които не са много кисели. Но казват, че точно в тези храни се развива бактерия, чиято отрова причинява ботулизъм. Как да се предпазя?

Татяна Якимова, Видин

Никога не опитвайте храна от буркан с бомбирана капачка. Проверявайте каква е течността в него - има ли балончета, дали е със странен цвят, необичайна гъстота или лош мирис. Ако установите дори един от тези признаци, по-добре изхвърлете буркана. Когато нищо не откривате, но все пак се съмнявате в качеството на консервата, може да излеете съдържанието є в тенджера под налягане и да го се загреете до 100-120 градуса. По този начин се унищожават повечето бактерии. Внимавайте с печените картофи, увити в алуминиево фолио. Те трябва да се поддържат горещи до консумацията им.
 

Ако се оставят в продължение на часове във фолиото, в тях може да се развие ботулиновата бактерия. Нейната отрова атакува нервната система и при липса на лечение се стига до парализа на нервите и спиране на дишането. Задължително е при поява на раздвоено зрение и провиснали клепачи, замъглен говор, мускулна слабост, затруднено преглъщане и сухота в устата незабавно да потърсите лекар.


Четете още:

🔴 Караме колелета 30 минути без пари

🔴 Древният град Мисионис е номиниран за едно от чудесата на България

🔴 Скъпи депутати, преработихте ли се? А едно малко момиче ходи на училище с галоши





Източник: Ретро





Коментари

горе