Лековитият извор "Св. Варвара"



Пътят за Велинград се вие край чистите планински води на Глазне. След разложкото село Баня навлиза в тясно дефиле и криволичи покрай тревясали прелези и екзотичните гарички на теснолинейката. Тук някъде е отклонението за село Елешница - на мястото където "Глазне" се влива в река "Места".След още няколко завоя спираме край стара функционираща баня, построена непосредствено до реката. От лявата страна на пътя има малко смесено магазинче със скърцащ под , обикновени вафли и лимонада.До извора се стига по масивен въжен мост над реката с дебели, стоманени въжета и мрежи вместо парапети. На другия бряг на двадесетина метра от реката откриваме извора. От тясна цепнатина в  монолитната, здрава скала, бликат няколко струйки, както вече се досещате лековита вода, а над нея живописно се издига малък параклис. По интензивните жестове на двете баби пръскащи очите си с изворна вода разбираме, че лекува очни болести и преумора.

Като в много други случаи край лековития извор има древно езическо светилище, трансформирано в последствие в християнско оброчище. Легендата разказва за непокорната дъщеря на страшен владетел, която пренебрегвайки волята на баща си, опитала да защити любовта си. Завръщайки се от поход, строгият и непреклонен родител оковава красавицата в скалата, от която и до ден днешен бликат топлите сълзи на горкото момиче.

 

Малкият параклис край скалата носи името на друга непокорна девойка - Света Варвара, която приела християнската вяра в един свят на езичници. Разярен, баща й я завел при местния префект, който осъдил Варвара на смърт чрез обезглавяване. Бащата сам изпълнил присъдата, но на път за вкъщи бил поразен от светкавица. Затова народът вярва, че Св. Варвара предпазва от светкавици. B народните вяpвaния Вapвapa e сестра на св. Caвa и св. Никола и нeйния ден e подготовка за празниците: "Вapвapa вapи, Caвa пeчe, Никола гости поcpeща". Самият празник е неделим от комплекса Сава и Никулден, както и от предхождащия го Андреевден. Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести (и на шарката).  Намира се в землището на село Баня край пътя за село Елешница.


Четете още:

🔴 Най-старият действащ манастир в Европа е "Св. Атанасий" край Чирпан

🔴 Заработи първият в страната кибернож

🔴 Билкар побеждава трудно лечими болести





Източник: balkanite





Коментари

горе