Световни артисти творят ледени скулптури в Русе



Световни артисти творят ледени скулптури в Русе

Второто издание на Международния фестивал на ледените скулптури Ruse Ice Fest’2015, което ще се проведе на площад „Свобода“, на алеята пред хотел „Дунав“, стартира официално днес.

На срещата с медиите присъстваха кметът Пламен Стоилов, директор Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, двамата консултанти на фестивала – Ирина Тафлевская и Руслан Коровков, както и шестимата състезатели по леден карвинг.

Стоилов заяви, че за него е удоволствие като кмет да посрещне в Русе шестима от най-добрите майстори на леда. „Срещнахме много трудности при организирането на фестивала миналата година, но след огромния интерес на русенци и гости на града по време на първото издание на Ice fest Ruse бяхме сигурни, че ще има и второ“, каза кметът на oбщина Русе Пламен Стоилов. Той изказа благодарности и към скулптурите, някои от които вземат участие за втора година, защото без тяхното изкуство фестивалът едва ли щеше да е толкова успешен.

Шестимата участници, които ще се състезават в следващите пет дни на тема „Русе – в мечти от лед“ са от шест държави: Натали Чистякова – Франция, Ференц Моностори – Унгария, Андрей Важинский – Украйна, Агнес Рудзите – Латвия, Владимир Блудник – Полша, Виктор Царски – България. Двамата консултанти ще сътворят световните символи Айфеловата кула, Тадж Махал, Сфинкса от Египет и фигури на великденските острови.

Артистите ще се състезават, поставяйки акцент върху 2015 година, годината, в която се сбъднаха мечтите на поколения русенци – да имат красива градска част, спортна зала, модерна инфраструктура и много повече културни събития с висока художествена стойност. 


Четете още:

🔴 Лековитият извор "Св. Варвара"

🔴 Най-старият действащ манастир в Европа е "Св. Атанасий" край Чирпан

🔴 Заработи първият в страната кибернож





Източник: Кмета





Коментари

горе