И на Странджа посегнаха!



Китното все още селце Велика с древни нестинарски традиции пада жертва на апетитите за строителство на големи хотели и печалби

Серафим Ст. Серафимов,
с. Велика, Бургас

Има в Югоизтока на България, на някакви си 2.8 км от морето, китно, тихо селце с голямото име Велика - носталгичен спомен от незаробеното едноименно село в турска Тракия. Велика е втори дом за изгнаниците. Велика е втори дом и на древния тракийски култ към огъня  - нестинарски танец по жива жарава, познат за незабравимото с. Българи (Ургари). Велика лежи в скута на неповторимо зеленото рухо на архаичния пърнар (истинска дива протомаслина).
Има го все още село Велика. Стояха си доскоро в междинен сън загасените въглени в "огнището" току до дясното коляно на кметското наместничество, рамо до рамо със самодейно изградената черква "Св. Петка", недалеч от древното тракийско светилище с останки от вероятно една от най-ранните християнски черкви, "благонравно" преустроена неотдавна в малък кокетен параклис със запазена руина от древния олтар. Стоеше спокойно! До лето господне 2015-о. Сънливо приемало идващите с фанфари и минали с фойерверки завоевателни общонародни избори за нова общинска управа. Но нали след всеки сън следва събуждане. И се пробуди нестинарското огнище и добронамерената светица! От рев на мощни многотонни чудовища, напълнени догоре с чакъл и пясък, които квакнаха безцеремонно на все още необрадвания от величани асфалтиран селски площад - любимо хорище при традиционни общоселски и дори районно-семейни събори - току пред вратите на черквата и на кметството. Ръмжене на багер, който вече разрови сондажно началото на водопровода. Пристигащите гости и самите величани ще трябва да влизат в дворовете си по два раздалечени входа - от югоизток до черквата и "хоремага", а останалите (над 80%) от северозапад след допълнителен преход от почти 2 км.
 Общинските гербери, без знанието на селото, продали нестинарската поляна (парцел "за... продан"!) на, както казват, приятелски предприемач за въздигане на ХОТЕЛ-ски комплекс. Сега, след изборите, пoврага тържествените обещания! Така де, защо трябва да припечелват грошове местните вилно-видни постройки, приспособени в уютни селски "къщи за гости"? Не ни стигат празните причерноморски модерни грамади, нали? И, слава на борците за опазване на поощърбената вече природна красота на туристическа Причерноморска и още повече Странджанска България! Къде се спотайват, та не виждат широките водопроводни тръби, за които се разкопава (в началото на декември!) и които ще глътнат лъвския пай от недостатъчната питейна вода. За преустройство на преждевременно остарялата етернитова водопроводна мрежа на селото пари, както обикновено, няма, въпреки милиардните държавни заеми, но пък дефицитният диаметър ("дебит") на тези тръби трябва да захрани модерния приятелски "ХАН". А фекалните води? Пречиствателната станция си остава бъдеще! О, да, - ще се разрови полуизветрялата вулканична скала, на която от хилядолетия лежи Странджа, за да се изгради на частно модерна септична яма на хотела. Дали това ще спаси все още девствено чистия природен странджански кът за здравословен туристически отдих, предпочитан от много почиващи дори пред превъзбуденото лятно село Лозенец? Дали все пак няма да доведе до замърсяване на наличните частни сондажни кладенци и непресъхващата селска чешма.
  Трудно е не само за величанина да си представи калта и пречките, които ни обещава един зимен строеж на многоетажен хотелски комплекс тъкмо в центъра на китното уютно курортно селце Велика! Къде се дянахте, господа природозащитници? Или се замисляте дали и този строеж ще бъде елемент от заканата на новоидващия американски посланик за внушаване на борба срещу руското влияние? Или Сорос мисли другояче?
Велика има нужда от честното ви вмешателство в защита на перспективната традиция и на чиста Странджа!
Имам известна боязън за бъдещето и на Малката Ботаническа градина, на цялата ни дейност като нестандартен Народен университет. Настроението в селото е твърде напрегнато. Трябва да допълня, че днес, в разгара на първите няколко разкопани метри, се е появила някаква госпожа, която е заявила, че "това е незаконно" и предизвикала временно спиране на изкопните работи и дори бързо затъпкване. Никой не е наясно за по-нататъшните събития! Огромните купчини пясък и чакъл... чакат на площада.



 


Четете още:

🔴 (Пред)коледни ястия по света, или разнообразната трапеза за Рождество Христово

🔴 Бесните лъжи на лъжепатриотите

🔴 Панагюрската фондация "Цоцорков род" даде първите си стипендии на даровити деца и младежи





Източник: Дума





Коментари

горе