Мецосопрано №1 в света Веселина Кацарова: Най-трудното изкуство е да можеш да простиш



Какво е да седиш редом до световен номер едно и да имаш възможност да се докоснеш до вътрешния свят, ревниво пазен при едни или пък споделен при други? Ето и днес имаме повод да изпитаме заедно тази толкова зареждаща емоция.

Днешният гост в "Лица и гласове" е със заслужената слава на мецосопран номер едно в света. Онова, което я прави толкова специална, е на първо място гордостта й, че е българка, че има здраво стъпила на земята ценностна система, в която мястото на семейството, на достойнството и отговорността към възпитанието на детето са поставени на специално място. Израстването й в професията се дължи на талант, труд и постоянство и това не звучи шаблонно, когато става въпрос за път, извървян от родната Стара Загора, през Старозагорската опера, минава за кратко през Софийската, а после започва възходът й по признатите в света музикални сцени. В репертоара й ролите са вече седемдесет. Няма голяма оперна сцена, на която да не се е качвала и да не е обирала овациите на публиката - Цюрих, Виена, Мюнхен, Париж, Флоренция, Лондон, Ню Йорк, Чикаго. 13 години без прекъсване пее Моцарт на най-престижния музикален фестивал в родния му Залцбург. Певицата има колекция от най-престижни и мечтани от оперния свят награди: Echo за класическа музика 2003, Европейска културна награда, става Камернзенгерин на Баварската държавна опера през 2005-а и Камернзенгерин на Виенската държавна опера през 2010 г. Истински професионалист, тя е изградила и остава вярна на принципи, които са важни не само за израстването, но и за съхраняването на постигнатото.

Чуйте разговора на Даниела Бенишева с оперната прима Веселина Кацарова ден преди концерта й със Софийската филхармония под палката на един от най-високо ценените диригенти Павел Балев.


Четете още:

🔴 Как смениха името на Георги Иванов и защо "Жигули" стана "Лада"

🔴 С лечение с гъби д-р Запрянова помага на болни от рак

🔴 Пернишките села прогониха злото с танци, огън и оглушителен шум





Източник: bnr





Коментари

горе