Инвестират 55 000 000 евро във фабрика за гъби кладницаФабрика за производство и преработка на гъби кладница ще бъде изградена на територията на Разград. Представители на фирма „Био-Агро Ресурс плюс” ООД направиха презентация на инвестиционните си намерения за проект в Община Разград. Дружеството е регистрирано в България в търговския регистър, в него участват българи, руснаци и украинци. 

Фирмата иска да вземе под наем сградата на бившата Жандармерия. Ще бъдат запазени всички сгради и ще бъдат изградени два големи корпуса, в които ще се отглеждат и преработват гъби кладница. Общата застроена площ е 56 декара, като ще ползват и още 25 декара за паркинг. Проектът е пилотен и предстои да бъдат реализирани общо 4 такива. Гъбите ще се отглеждат върху пшенична слама с добавки. Ползват се нови технологии и нов патент, като се постига чиста екологична среда. 

За реализиране на продукцията на пазара са осигурени външни пазари. Част от гъбите ще се предлагат сурови, друга - мариновани. А трета част ще бъдат дълбоко замразени с вакуумно изсушаване – по технологията на производство на космическите храни.

Инвеститорите обещаха 500 работни места, като смятат, че покрай тях ще възникнат и съпътстващи нови работни места. Повечето от тях ще са с основно образование. Специалистите ще са около 30-40 човека. 

Цялата инвестиция е на стойност 55 милиона евро.

Инвестиционното намерение е внесено от зам.-кметa Галина Георгиева и вече е разгледана на постоянните комисии в Общински съвет, предстои да бъде гласувана на сесията на 26 януари, съобщават от Община Разград. 


Четете още:

🔴 Една българка от точка Х до точка Y в Лондон

🔴 В Царевец спазиха ритуала "Къпанки"

🔴 Да избягаме от студа във Велинград

Източник: fermer

Коментари

горе