Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво в България



В Пирин планина, на около 10 минути път от х. Бъндерица, в дясно от асфалтовия път водещ към хижа Вихрен, човек може да види и да се докосне до едно живо природно творение, устояло на природните стихии в продължение на около 1300 години - Байкушевата мура!

Определянето възрастта на това дърво дължим на лесовъда Константин Байкушев - един от основоположниците на горското дело в България и откривател на вековното дърво. Учил в Писек /Чехия/, в прочутата за времето си Лесовъдска школа, завършил Лесовъдската академия в гр. Тарант, край Дрезден /Саксония/, "натоварен" с много знания, той се завръща в родната България за да приложи тук всичко научено. През м. август 1897 год., по поръчение на цар Фердинанд, Константин Байкушев пристига в Македония, за да проучи горите в Пирин,  Пелистер и Атон. Тези земи са все още под турско робство и затова за провеждане на експедицията е взето специално разрешение от Цариград, дори Високата порта осигурява съпровождащ аскер. За първи път е проучено състоянието и развитието на бялата и черната мура, описани в труда "Доклад до Негово Царско височество Фердинанд I, Български княз, по една научна екскурзия в Македония". "Голямата дама" на българската гора е открита по време на пътуването из Пирин, по чудо оцеляла след унищожителен пожар, правеща впечатление на фона на естествения млад подраст.

            Първите измервания установяват, че височината е около 30 м, дебелината /диаметъра на гръдна  човешка височина/ - 2.6 м, обиколката - 7.6 м (шест - седем мъже хванати за ръце едва обхващат ствола!). Байкушев определя възрастта на дървото чрез специално доставен от Германия  „Преслеров свредел”. Изваден е дървесен цилиндър по дължината на радиуса и са преброени годишните кръгове – около 1200  на брой през далечната 1897 година!

            Според разказа на Първан Байкушев, племенник на Константин  Байкушев, по професия също  лесовъд, "кръстник" на Байкушевата  мура е известният банскалия Йонко Вапцаров - пирински харамия, приятел на Яворов, баща на поета Никола Вапцаров. Йонко Вапцаров бил водач в последвалите научни експедиции на К. Байкушев из Пирин през 1909, 1914 и 1915 година. Предпочитал да устройва биваците в местността Бъндерица, като винаги казвал, че ще разпъне палатките под "мурата на Байкушев", край "дървото на Байкушев" и така старото дърво се сдобило с име! За популярността на вековното дърво допринася и нареждането на цар Фердинанд мурата да се огради, а местните власти - общински и горски,  да се грижат за опазването й.

             През 2003 год., по искане на Дирекцията на Национален парк „Пирин”, специалисти извършиха мониторинг на състоянието на Байкушева мура и го определиха като тревожно. Оказа се, че човешкото въздействие е по-опасно от страшните пирински бури!  Постоянният поток от туристи,  желаещи да се снимат в корените и на фона на тази природна забележителност, безсмисленото забиване на монети в кората, както и отчупване на парченца кора „за спомен“, водят до изронване почвата около дървото, оголване на кореновата система, нарушаване целостта на кората. За да бъде опазено това уникално дърво и за бъдещите поколения, бе разработен специален проект за възстановяване ландшафта около Байкушевата мура. През 2004 г. проектът бе осъществен от парковата дирекция.

               Сега всеки може да се изкачи до Байкушевата мура и да се "зареди" с енергия, минавайки по изградените предпазни скари и стълби. Красивите табели, поставени до къта за отдих, ще ви "разкажат" още нещо за планината, за самото дърво и неговите особености и хората, живели хилядолетия в хармония с Природата!

     От всеки посетител в планината зависи природната хармония и красота да бъдат опазени!


Четете още:

🔴 Гайдарката Красимира Чуртова - Вярвам, че Бог ме съпровожда по пътя ми

🔴 Старият чесън – продукт №1 срещу сърдечни болести

🔴 Добре дошли в града на мъртвите – подземието на “Св. София”





Източник: balkanite





Коментари

горе