Сезонът на зеленото започна



Още първите тревички напролет са изпълнени с витамини. Именно те са най-сладостни и за организма ни. Въздействието им върху нас обхваща широк спектър проблеми. Но главното им предназначение си остава едно – да ни дадат така важната като се запролети енергия.

Забавим ли се с тази промяна в храненето, тялото започва да се чувства уморено. Това е така, защото светлата част от денонощието расте и прекарваме активни повече време. Смяната в ритъма на живота си сме свикнали да наричаме пролетна умора. Допълнително, като бутнат часовниците с 60 минути напред, съвсем оставаме без съпротивителни сили.

Вариантите да си ги набавим са два. Ако има откъде, най-добре да потърсим сами животворните листенца на лапада, свеж киселец и пребогат на блага див чесън. Ако пазаруваме от магазина, е хубаво да знаем, че там свободно растящите храни са по-малко и по правило се появяват в по-късен период.

Алкализирайте организма
Всеки иска да започне пролетта на чисто – като това важи и за самото ни тяло. За зеленолистните зеленчуци казват, че сами регулират вътрешната среда на организма. С други думи, ако ги приемаме в подходящи количества, ни изчистват така да се каже в движение от всички стари наслоявания. Зимата се ядат повече киселинно-образуващи храни, а зелените правят тази добрина да алкализират. Може да ги комбинирате с морков и ще се получи още по-добре!

Погрижете се и за кожата
Смята се, че състоянието на кожата ясно подсказва в каква форма сме. От друга страна, дори да се храним вече пролетно, най-бавно промяната достига кожата ни. И все пак е хубаво да се знае, че зеленолистните оказват наистина много благоприятно влияние върху нея. За по-добър ефект пак може да комбинирате с морков, а да добавите още и краставица. Тази храна ще се хареса на кожата .

Повдигат и духа
Благодарение на веществата, които съдържат, зеленолистните бързо връщат усмивката на лицата ни. Грижат се също за кръвоносната система и мозъка – до ден-днешен се смята, че е една от най-сигурните превенции срещу атеросклерозата е сок от спанак. По същия начин се изтъкват и качествата на зелената салата, която например едно време използвали вместо болкоуспоковащо. В нашия случай само ще ни даде още сили и витамини :-).

Действат срещу главоболие
Комбинация от няколко зеленолистни зеленчука може да повлияе според редица изследвания и мигрена. Обаче трябва търпеливо да се изучавате. Смята се, че мигрената се появява от едни и същи определени дразнители. Избягвайте ги, а заедно с това допълнете и силата на природата.

Всяко листенце е съкровище
За пример може да дадем надземната част на репичките. Ако имате свежи листенца, може спокойно да добавите от тях в зеления си сок. Става и да ги пуснете цели в салатата. Смята се, че зеленото може да ни помогне при анемия – нали хлорофилът за растенията е като нашата кръв. Така че приемаме с благодарност най-чиста сила. Най-блага форма на живот.

Полезни сокове напролет
Може да смесим 200 мл сок от моркови със 100 мл сок от керевиз и 50 мл спаначен сок. Разделяме на три приема. Това е полезна напитка при високо кръвно.

Ако смесим 100 мл сок от краставици с 300 мл сок от моркови и 100 мл сок от листа на цвекло получаваме друг вариант на полезен сок срещу високо кръвно. Важно е обаче винаги да избираме сезонните зеленчуци.

Понеже споменахме краставица, има твърдения, че тя сваля и кръвната захар. Друг полезен ефект е ако страдате от подагра – тогава с помощта на сок от краставица може по-лесно и по-бързо да изхвърлим пикочната киселина.

Зелените сокове са алкални – това означава, че с тяхна помощ тялото преобразува глюкозата в захар и така без инсулин бързо и лесно се сдобива с енергия. Ето я тайната им – нека я използваме редовно, за да сме още по-здрави и усмихнати!


Четете още:

🔴 Българин е сред 40-те най-перспективни млади банкери в Европа

🔴 Екопътека води туристи в Реселец

🔴 Самоук майстор строи мини родопски къщи, мечтае да си върне зрението





Източник: zdravjivot





Коментари

горе