ВНИМАНИЕ! Това лекарство предизвиква ИНФАРКТ, а всичко го взимаме, мислим си, ЧЕ Е БЕЗВРЕДНО!



Двама специалисти в областта на клиничната фармакология от Великобритания и Канада призовават разпространеното обезболяващо лекарство диклофенак – аналгетик от групата на нестероиднитепротивовъзпалителни средства, да бъде иззето от аптечната мрежа. 

В своя разработка, публикувана във влиятелно медицинско списание, Патриция МакГетиен от Великобритания и Дейвид Хенри от Канада, са доказали още през 2006 г., че продължителният прием на диклофенак повишава с 40 на сто риска от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания. 

Извършеният от авторите анализ показва, че диклофенакът продължава да е най-често предписваният противовъзпалителеннестероиден препарат в 15 страни от света. Освен това присъства в националния списък от лекарствени средства от първа необходимост в още 74 страни. При това диклофенакът се приема с еднаква честота както в най-развитите страни, така и в по-изостаналите. 

Резултатите от изследванията доказват, че информацията за рисковете, свързани сдиклофенака, така и не е стигнала до практикуващите клиницисти. Такъв извод правят Мак Гетиен и Хенки, уточнява Блиц. 

„Имайки предвид съществуването на по-безопасни алтернативи, диклофенакът трябва да бъде изключен от националните списъци на жизненоважни препарати. Освен това съществуват достатъчно основания това лекарство да бъде изтеглено от световните фармацевтични пазари”, смятат медиците. 

Между другото, в интервю за в. „Дейли телеграф” представител на британския лекарствен регулатор отбелязва, че за повечето пациенти обезболяващият ефект от диклофенакапревишава риска от странични ефекти. Според него е нужно да се препоръча този препарат да се приема на кратки курсове и в максимално ниски дози.


Четете още:

🔴 Тази рецепта от Гигинския манастир направи чудо със зрението на Слави Трифонов! (местните я възхваляват)

🔴 Далай Лама: Мирът ще дойде с повече възпитаване на състрадателност в образованието

🔴 Чудодейна рецепта при проблеми с щитовидната жлеза





Източник: bradva





Коментари

горе