Кадин мост. Нейде до Невестино



Различни са легендите, с които се знаят за Кадин или Невестин мост, който се намира на река Струма, до село Невестино, Кюстендилско.

Една от тях разказва, че той е строен от трима братя. Но вечерно време, това което са съградили водата го отнасяла. Тогава майсторите взели решение – чиято съпруга първа им донесе вода и храна, нейната сянка да бъде вградена в основите на каменния мост. Първа дошла съпругата на най-малкия брат Манол – Струмка (Струма) невеста, тя носела вода и питка. Братята я хванали и зазидали. Но тъй като имала малко отроче тя помолила да оставят няколко дупки, за да може да го храни, но мъжете не се съгласили. Така невестата останала вградена.

Има поверие, че млади майки, които нямат кърма, ако отчупят парченце от моста и го сварят и пият ще им дойде млякото.

Легендата за вграждането на сянката на млада жена се среща е при други мостове, например за един мост на река Стряма в Средна гора.

Знае се и за още една легенда. На това място имало сватба и се появил султан Мурад ІІ, който отивал на военен поход към Босна. Сватбарите като видели армията избягали, останала само невестата, която се поклонила на султана. Той бил впечатлен от нейната смелост и я попитал какъв подарък иска, а тя отговорила, че желае да има мост над реката. След като той бил изграден го нарекли „Кадън кюпрюси“ (Невестин мост), така се нарича и селото Невестино.

В действителност той е построен през 15 в. Запазен е надписът му, където е посочена годината на изграждане 1470-та. Дълъг е 100 м, широк 5 м. От 1968 г. е обявен за паметник на културата с национално значение.


Четете още:

🔴 Ловец край границата разкри: Предаваме на полицията по 200-300 мигранти на сезон

🔴 Осмокласничка представи Русе на олимпиада по математическа лингвистика в Русия

🔴 Кукерството. Какво знаем и какво не!





Източник: Трио





Коментари

горе