Кметска гвардия дебне за бежанци в Подгорието



Кметска гвардия дебне за бежанци в Подгорието

Млади мъже от село Самуилово дебнат и за мигранти в подножието на планина Беласица. Границата с Гърция е съвсем наблизо и не е изключено бежанци да влязат в страната ни.

Групата от здрави нашенци е кръстена „Кметската гвардия”, тъй като е сформирана по идея на кмета на селището Кирил Стоянов. Доскоро основната й задача бе опазването на сигурността, имуществото, здравето и живота на местните хора.

„Преди 2 години реших да не чакаме неволята и да вървим след събитията, а да си помогнем сами. Да не гоним апашите, след като вече са направили белята, а да действаме превантивно. Нямаме регистрирана нито една взломна кражба, не сме позволили погазване на закона в селището. Сега вече имат още един ангажимент нашите охранители – да си отварят очите на четири за появата на бежанци в региона”, разкрива кметският управник Кирил Стоянов.

Той обаче е инструктирал мъжагите да не предприемат никакви силови действия спрямо мигрантите, ако се стигне до подобна ситуация. Само трябва да се обадят на телефон 112, за да уведомят компетентните органи, а да влизат в ролята на полицаи и да задържат и връзват бежанците.

„Планината е толкова стръмна, че минат ли през нея, за да стигнат до селото ни, то няма да са им останали никакви сили. Предупредил съм, че можем само да им помогнем – да им дадем подслон, вода, храна. И да чакаме идването на полицията. Разбира се, това наше поведение е при положение, че няма агресия към нас”, уточнява кметът на Самуилово.

Ние нямаме права да арестуваме, не е наша работа, нашата задача е да уведомим надлежно правоохранителните органи, твърди той.

Селището е на кръстопът, то е първото от осемте села в Подгорието и затова през него минава целият трафик от автомобили. Ежедневно тук идват най-различни амбулантни търговци. И всички минават фейсконтрол.

„Моята задача е да гарантирам сигурността на съселяните си. Затова искам да знам и познавам всеки търговец, който влиза тук - името му, как изглежда, какъв е адресът му, с какъв автомобил е", обяснява кметът. Проверката не нарушава правата на проверяваните, а гарантира тези на местните обитатели.


Четете още:

🔴 Кадин мост. Нейде до Невестино

🔴 Ловец край границата разкри: Предаваме на полицията по 200-300 мигранти на сезон

🔴 Осмокласничка представи Русе на олимпиада по математическа лингвистика в Русия





Източник: Кмета





Коментари

горе