Билетът за градския транспорт става 1,60 лв.



Билетът за столичния градски транспорт ще струва 1,60 лв. от първи юни. Това решиха днес след 4 часа нажежени дебат общинските съветници на София. „За“ увеличението гласуваха всички от групата на ГЕРБ, както и местните депутати от СДС и Прошко Прошков от „Движение България на гражданите“.

Подкрепата на Прошков беше доста учудваща, след като преди няколко дни от партията му обявиха официално, че застават срещу увеличението на цената.

Промените не са само в цената на билетчето, но и в картите за пътуване. Цената на талоните от 10 пътувания ще бъде вече 12 лв, вместо досегашните 8. Ще бъдат въведени и три вида нови карти. Първата ще бъде комбинирана с наименование „метро +“, с нея ще може да се движим с метрото и една наземна линия. Тя ще струва 43 лв.

Втората карта ще бъде за тридневен достъп до всички линии и ще струва 10 лв.

Третият вид карти ще бъде карта „София“, която е за туристи и дава отстъпка при посещения в музеи. Последната ще струва 20 лева и ще влезе в сила от първи октомври.

Всички цени на съществуващите карти за градския транспорт се запазват. Единствено едногодишната карта ще струва 365 лв. вместо досегашните 500.

До един месец центърът за градска мобилност трябва да внесе предложение за въвеждане на постоянен контрол по градски линии. Това предложение беше направено от общинския съветник Борислав Бориславов от СДС.

„Очаквано станахме свидетели на един продължителен, съдържателен и емоционален дебат, защото това е трудно предложение и още по-трудно решение. Не чух обаче аргументи срещу вдигането на цената на билета, а само за отлагане на решението“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.


Четете още:

🔴 Роял на читалище в Смолян подари българин от Швейцария

🔴 Белоградчишките скали били място за отдих още през 14 век

🔴 Нашенецът си иска бг яйцата за Великден, чуждите били стари и опасни





Източник:





Коментари

горе