Ути готви курбан за Гергьовден край манастир



Курбан чорба за близо 5 000 души ще приготви навръх Гергьовден край намиращия се в близост до Велико Търново Петропавловския манастир Ути Бъчваров. Сред онези, които ще хапнат от традиционната гозба ще са и над две хилядите певци, танцьори и разказвачи на народни умотворения за тях ще бъдат подготвени две сцени на националния събор на овцевъдите. За събитието се очаква да пристигнат представители на 18 държави - Австрия, Англия, Грузия, Германия , Йордания, Италия, Литва и др.

Ден след празника, на 7 май те ще вземат участие в кръгла маса, посветена на състоянието и перспективите на овцевъздството.

За съжаление в момента България разполага с едва 1,3 млн глави, като майките са под 1 млн бройки, коментира проф. д.р Иван Станков, доскорошен ректор на Тракийския университет и създател на една от българските породи овце.

Малкото на брой животни не позволяват за развитие на този отрасъл, поради тази причина не успяваме да реализираме и програмата за износ на агнета от породите аваси и асаф за емирата Катар, коментира ученият , който е депутат от партия АБВ.

Изложението край Петропавловския манастир ще бъде разгърнато на площ от над 100 дка, където ще има изграден временен коневръз, писта за състезание по теглене на каруци от коне-тежковози, майсторско обезкостяване на агнешко месо, товарене на бали в пикапи и аукционен за племенни животни.

Ще бъде изградена и каракачанска колиба, където от Федерацията на каракачаните ще покажат предмети от своя бит.


Четете още:

🔴 Дневникът на Боян Петров: Върхът е връх, когато стъпиш на върха

🔴 Две братски села - с различна религия, но с една кръв и една съдба. В Гоздевица живеят мюсюлмани, а в Гудевица – християни

🔴 Пещери, язовири и легенди на "входа" на Западните Родопи





Източник: Монитор





Коментари

горе