Плакат на старозагорец краси световен музей



Вече 4 десетилетия плакат, посветен на Фестивала на оперното и балетното изкуство , който се провежда в Стара загора краси сбирката на Световния музей на приложната графика. Откупката била направена през далечната 1976-а година, припомня си авторът му Райчо Радев. Нея година той участвал с две свои работи в националната художествена излож,ба:за меломанското събитие и за традиционните есенни литературни дни в Града на поетите. И двете били посочени като изключително сполучливи от критика проф. Максимилиан Киров. Преди да бъде закрита излож бата дошло съобщението, че единият плакат заминава за Брюксел.

40 години по-късно Райчо Радев подрежда 75 живописни платна и пастели за ретроспективната си, 20-та самостоятелна изложба, която посвещава на своята 75-та годишнина.

Художникът е един от доайените на гилдията в Стара Загора, негови работи са притежание на почти всички родни сбирки, а много от картините му са отпътували и отвъд океана, за да украсят частни колекции.

За пръв път Радев показва и десетина илюстрации, подготвени по молба на италиански писател в края на миналия ХХ век.

Юбилярът не обича многословието, защото смята, че произведенията сами трябва да разказват за себе си.

„Бог е пожелал да не се разделям с детството си, като ми е дал най-детското занимание – рисуването!“, споделя той докато на 2 май подреждаше платната си в старозагорската изложбена зала „Байер“


Четете още:

🔴 Ути готви курбан за Гергьовден край манастир

🔴 Дневникът на Боян Петров: Върхът е връх, когато стъпиш на върха

🔴 Две братски села - с различна религия, но с една кръв и една съдба. В Гоздевица живеят мюсюлмани, а в Гудевица – християни





Източник: Монитор





Коментари

горе