Как се печели доверие?



Joined HandsДоверието е това, на което се крепят взаимоотношенията ни с околните. Без значение дали те са членове на семейството, приятели, любовници или познати. Ако не съумеем да изградим доверие между нас и хората, на които държим, то никога няма да можем да общуваме с тях пълноценно. Когато то липсва, хората не се чувстват спокойно с вас, стават нервни и раздразнителни или влошавате отношенията си, или просто започват да ви отбягват. Вярно е, че няма общовалидни правила за това, как да печелим приятели или да караме хората да ни обичат, но що се отнася до доверието, има няколко принципа, които биха ви улеснили, ако ги спазвате.

Гледайте другите в очите. Ако не гледате събеседника си в очите, той смята, че криете нещо.

Правете това, което казвате. На останалите бързо ще им направи впечатление разминаването между думи и дела. Имайте предвид, че макар да слушат думите, околните винаги съдят за нас по действията ни. За да ви е лесно да спазвате това, може би трябва първоначално да се научите да спазвате принципа: Мисли преди да говориш. Много често казваме неща, които не мислим наистина – за да се похвалим, за да се докажем или просто, защото обичаме да си измисляме истории. Преди да кажете нещо, помислете си можете ли да го изпълните. Ако отговорът е „не”, замълчете.

Не лъжете. Наистина. Удобно е. Не се налага да помните лъжите си и не се страхувате, че ще ви разкрият. Какво да кажете на приятелката си, ако е облякла грозна рокля? Може би трябва да намерите най-подходящия начин да й кажете, че сте я виждали много по-красива. Така няма да я обидите, няма да я пуснете да ходи по улиците смешна и няма да се налага да запомните какво точно и за коя рокля сте казали. А тя ще ви има доверие.

Разказвайте. Не чакайте да ви питат къде сте били и какво сте правили. Разказвайте сами. Така показвате, че не криете нищо и още по-важното, че искате да споделяте ежедневието си с човека до вас. Ако в офиса ви питат: „Как мина работната среща с новия клиент?”, можете да отговорите просто:”Добре.” или да разкажете с подробности. Повярвайте ми, ако изберете втория вариант, ще спечелите още малко от доверието на колегите си.

Премълчаването не е лъжа, но не е и истина. Споделяйте важните детайли. Не казвайте на гаджето си „Отивам с приятел в парка.”, ако отивате с бившия си приятел. По-добре споменете тази „подробност”. Така той няма да се чувства излъган, ако разбере.

Пазете тайните на другите и не крийте много усърдно своите. „Не е честно!” – ще   кажете. Ето какво всъщност имам предвид. Ако имате проблем, който обмисляте, близките виждат, че нещо ви тревожи. Започват да се притесняват, да ви разпитват. На вас не ви се говори. Отричате, започвате да се дразните, ставате избухливи. Изглеждате подозрителни. И то доста. Семейството ви започва да мисли, че имате страшни тайни от него. Просто е. Кажете им, че обмисляте даден въпрос, но все още не сте готови да говорите за това. Не е нужно да разказвате всичко. Необходимо е да предупредите, че има тема, която искате да премислите сами. Така тези около вас могат да проявят разбиране и търпение и в същото време да се чувстват спокойни, че не криете нищо от тях.  И разбира се, ако някой ви повери тайната си, пазете я. Дискретността е високо ценено качество. Кара хората да се чувстват сигурни и да търсят компанията ви.

Ако се случи да излъжете, признайте си. Вярно е, че се случва на всеки. Затова просто си признайте и непременно обяснете какви са били мотивите ви, какво ви е накарало да излъжете.

Говорете за чувствата си. За някои хора това е много трудно. Не е необходимо да си правите обстоен анализ всеки ден, но ще усетите моментите, в които е наложително да кажете как се чувствате. И не се страхувайте от нараняване. Хората оценяват искренността на другите.

Спазвайте обещанията си. Понякога това се оказва невъзможно, но тогава е добре да обясните на приятеля си или на дъщеря си, защо не можете да направите това, което сте обещали. Тогава те могат да проявят разбиране. Иначе просто ще се почувстват обидени и пренебрегнати.

Не се изказвайте, ако не разбирате. Това важи особено много за професионалните ви отношения. Говорете само за това, от което наистина разбирате. Тогава хората знаят, че могат да разчитат на вас. В противен случай ще ви определят като „въздух под налягане” и ще ви е трудно да си намерите партньори за работа.

Дръжте на малките неща. Спазването на някое съвсем малко обещание, което другият дори може да е забравил вече, прави впечатление. Понякога дори се помни по-дълго, отколкото нещо голямо, което сте направили.

Не бързайте да взимате страна. Всяко твърдение или проблем, всяко отношение с другите има най-малко две страни. Бъдете безпристрастни докато не огледате положението отвсякъде и не се убедите, че именно това е вашата гледна точка. Този съвет автоматично води до най-важното:

Следвайте принципите си. Правете това, което смятате за правилно и го защитавайте. Не се движете по общоприетия морал. Не е нужно. Но е задължително да имате свой. Така ще бъдете последователни в действията си и хората ще знаят какво могат да очакват от вас, което им помага да ви имат доверие.

Помнете, че доверие се изгражда трудно, а се руши докато мигнете с очи. И най-вече, когато правите или казвате нещо, мислете за усмивките на близките си хора.


Четете още:

🔴 Облекчете зъбобола със сок от житна трева

🔴 Откриха у нас една от най-модерните фабрики за бойлери в Европа

🔴 Априлската епопея във Втори Сливенски революционен окръг





Източник: zdravensvqt





Коментари

горе