Режат огромното знаме на Рожен на 13 000 по-малки




Огромното знаме, което беше разпънато на поляните на Рожен за традиционния събор, ще бъде преработено в 13 000 по-малки трибагреника, които ще бъдат раздадени навръх Деня на независимостта.

Това обясни Симеон Караколев - организатор на уникалното събитие, от фондация “Наследство в бъдещето”. Но няма да бъде никак лесно, защото знамето на Рожен тази година беше с широчина 26 метра и дължина 300 метра. То тежи 750 кг, а с конструкцията, върху която е навито, е повече от тон. За направата му бяха използвани 54 топа плат и 45 км конци. Сега предстои фирмата, която го изработи, да го прекрои, за да може от огромния плат да се получат 13-те хиляди знамена. За всяко от тях Караколев ще поръча колче и е решил да бъдат раздавани в най-големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас.

Тазгодишното издание на събора Рожен беше от 15 до 17 юли и събра десетки хиляди от всички краища на страната. Откри го Валя Балканска с 9-годишната Мария Бечева от Чепеларе и гайдарите Петър Янев и Стефан Учиков. В конкурсната програма се изявиха изпълнители от всички фолклорни области в страната. 168 бяха певческите групи, а ансамблите - 29. Танцовите състави бяха 63, индивидуалните изпълнители – 140, а оркестрите – 7. Хиляди се хващаха на голямото роженско хоро по обяд всеки ден, а индивидуалното надиграване на танцови групи беше сред най-атрактивните събития на поляните.

Роженският събор бешне възстановен миналата година след 9-годишно прекъсване.


Четете още:

🔴 Вижте как изглежда новата метростанция "Витоша" (Снимки)

🔴 Валя Балканска: Бог ми е дал гласа, Бог ще си го вземе!

🔴 Светилище от преди Троянската война откриха археолози (СНИМКИ)





Източник: 24chasa





Коментари

горе