България е в световния топ 3 при износа на десет стоки




Малка България е в световния топ 3 на износителите при десет вида стоки. Страната е и в глобалното трио при три от 20-те най-едри като стойност групи продукти, които имат външен пазар. Това показва традиционният анализ на Българската стопанска камара (БСК).

През 2015 г. страната е излязла на първо място по продажби на брашна от маслодайни растения и е запазила силните си позиции при нерафинирана мед, патешки меса и временно консервирани череши. България е вече на второ място и при нефтените масла. Лошата новина е, че тези продукти са почти непреработени и е можело да бъдат изнесени и преди век. Добрата е, че България се движи напред в класацията при някои специфични авточасти и електроника, което вече са продукти с повече добавена стойност.

Като цяло страната е подобрила представянето си в световната класация на износителите, като се е изкачила от 65-о на 64-то място сред над 200 държави. В доларово изражение обаче експортът през миналата година се е свил с 12%. Основната причина е поевтиняването на европейската валута, но това се отразява на всички икономики, обвързани с еврото, уточняват от БСК. Анализаторите стигат до извода, че нарасналата конкурентоспособност се дължи основно на международните компании в България и по-малко на местните фирми.

Нови и стари ниши

Данните показват някои значителни размествания сред най-добре представящите се български стоки в световен план. Добрите новини са, че през миналата година страната е била номер едно при износа на брашна от маслодайни семена, различни от соево и синапено. Това е и стоката, с която България държи най-голям пазарен дял - 21.8% от световния износ, макар обемът на продажбите по принцип да не е голям (малко над 40 млн. долара). Нов продукт сред най-добре представящите се са нефтените масла, където страната излиза на втора позиция след САЩ.

Други нови стоки, с които България влиза в топ 3 по износ, са различните видове тръбопроводи от каучук. От БСК посочват, че това е резултат от чуждестранни инвестиции. През 2015 г. турската Teklas откри официално третия си завод за уплътнителни системи за автомобили в България. От фабриките си край Кърджали компанията доставя за Меrcedes, BMW, Аudi, Volkswagen и др., а вече планира и четвърти завод.

Страната обаче пада от втора на трета позиция по продажби на маслодаен слънчоглед. Най-забележимо е отстъплението в категорията "зърна, сплескани на люспи", чийто износ от първо място в света отива на седмо и вече не попада в таблицата на стоките ни с най-високо място в световния износ. Друг отстъпващ позиции продукт са семената от кориандър. След като над 10 години България беше втора в света, през 2015 г. вече е на 4-то място.

Традиционни стоки

Вече няколко години България остава втора в света по износ на анодна (нерафинирана) мед, като за миналата година обемът на продажбите навън е бил близо 761 млн. долара. Този резултат изцяло се дължи на "Аурубис България". Заводът в Пирдоп, който е част от германската група Aurubis, отчете оборот от 4.2 млрд. лв. и износ за 3.9 млрд. лв. през 2015 г. Предприятието произвежда също рафинирана мед и сярна киселина, а основните му пазари са Китай, Германия, Турция, Белгия, Сингапур и др. Пак благодарение на него водещата експортна стока в парично изражение е рафинираната (катодната) мед. През миналата година износът е бил за 1.172 млрд. долара, с което България се е наредила на 14-о място в света.

Други традиционно добре изнасяни български продукти са патешките меса и временно консервираните череши, които нареждат страната на второ място в света. Те са и сред продуктите с най-голям пазарен дял (съответно 17.1% и 19.2%).

Още две стоки – седалки за тоалетни чинии (които се произвеждат от германската Hamberger в Севлиево) и медна ламарина, са на трето място. С големи обеми на четвърто място са руди и концентрати от благородни метали, калцинирана сода, тютюн на листа, санитарна керамика, рапица.

Чуждестранен двигател

Общият износ на страната за периода 2011 - 2015 г., измерен в долари, като цяло намалява средногодишно с 1%, а през 2015 г. намалението е с цели 12% до 25.8 млрд. долара. Като се има предвид, че световният внос през миналата година се е свил с 13% обаче, България дори се представя малко по-добре от повечето основни търговски партньори, посочват от БСК. Освен поевтиняването на еврото, чиято стойност спадна с 20% спрямо долара през 2015 г., други причини за по-слабия износ могат да се търсят в колебанията на цените на суровините. Например водещият продукт в експортната ни листа – катодна мед, макар да има 6% ръст в количеството, поради спад с близо 19% на цената, бележи стойностно намаление през 2015 г. спрямо 2014 г. с почти 14%.

Като стокови групи горивата и електричеството отново оглавяват експортната класация на България с принос от 2.7 млрд. долара. През миналата година износът на електричество е нараснал с 14%, въпреки че световният внос е намалял с 8%. Това нарежда България на 14-о място в света по износ на електроенергия.

Добрата новина е, че през последните години се наблюдава ръст в износа на стоки с по-висока добавена стойност като медикаменти, електрически и електронни изделия, машини, детайли и възли за автомобили. Основните пазари за тях са Германия, Италия и Франция.


Четете още:

🔴 Георги Парцалев Незабравими филми и фрази

🔴 Режат огромното знаме на Рожен на 13 000 по-малки

🔴 Вижте как изглежда новата метростанция "Витоша" (Снимки)





Източник: capital





Коментари

горе