Астигматизъм - как може да се коригира?



Астигматизмът е често срещано нарушение на зрението. То спада към т.нар. рефракционни аномалии ( рефракция - пречупване). Най-често се получава поради неправилната форма на роговицата (частта от най-външната обвивка на окото намираща се пред ириса, прозрачна, с огледална повърхност и притежаваща свойството да пропуска, пречупва и отразява светлината) и по-рядко поради проблеми с лещата на окото.

 

Тази нарушена форма на роговицата или на лещата не позволява правилното пречупване на светлината. В резултат на това образът на предмета, който се наблюдава без значение дали е наблизо или надалеч, се формира размазан, раздвоен или има сянка около него.

 

В повечето случаи астигматизмът е вроден, но може да се причини и при травма, операции на очите, кератоконус ( заболяване, при което роговицата изпъква, става по-тънка, по-грапава). Ако астигматизмът е малък, то той се компенсира и когато човек гледа с двете си очи, може и да не усети промяна в зрението си. Ако обаче е по-висок, се забелязва проблем с фокусирането.

 

Малките деца, които имат висок астигматизъм, не могат да направят разлика дали виждат добре или не. Те не съобщават, че нещо не е както трябва и този проблем довежда със себе си други зрителни нарушения. Ето защо детската очна профилактика трябва да започне още от много рано.

 

Астигматизмът обикновено се съчетава с друг вид рефракционна аномалия като далекогледство или късогледство. Когато пациентът отиде на лекар, симптомите, за които съобщава са неясно виждане наблизо и надалеч, главоболие, двойно виждане, поява на сянка около наблюдаваните предмети.

 

Астигматизмът може да се коригира по няколко начина. Първият е чрез очила или контактни лещи. Ако това рефракционно нарушение не създава проблеми с ясното виждане, е възможно да не се нуждае от такъв вид корекция, но ако вече има симптоматика, е хубаво да се отиде при специалист, а не пациентът дълго време да се опитва да го коригира чрез свиване на очите.

 

 

Когато се определя подходящата корекция, е много важно да се намери правилният ъгъл на цилиндричната леща. Има хора, които усещат дискомфорт дори при градус разминаване. Хубаво е пациентът да бъде предупреден, че в началото ще има период на адаптация и е възможно да вижда правите линии вълнообразни или равен под да изглежда все едно има стъпала. Адаптационният период може да отнеме малко повече време от нормалното свикване с очила за далекогледство или късогледство, но е важно пациентът да не се отказва да носи изписаната корекция. Ако въпреки упоритото носене не настъпва подобрение на тези временни оплаквания, трябва да се върне при специалиста и да се определи от къде идва проблемът.

 

Лещите, които обикновено се използват при астигматизъм, се наричат торични и са меки. Дали очила или лещи е по-удачно да се изпишат е хубаво да се определи от специалиста. И двата типа корекция си имат своите предимства и недостатъци, които трябва да бъдат съобразени и с желанията, и с нуждите на пациента.

 

Друг метод за коригиране е т.нар. ортокератология, при която се носят серия специални контактни лещи, които преоформят постепенно роговицата в правилната й форма. Методът е безболезнен и лещите се носят през нощта. Чрез ортокератологията пациентите с умерени стойности на астигматизма могат да получат временно подобрение на зрението си през деня, без да е необходимо да слагат обикновени астигматични лещи. Ако се прекрати носенето на тези специални лещи е възможно да се върне предишното състояние на зрението.

 

Астигматизмът може да бъде лекуван и чрез лазерна операция, при която по различни технологии се променя формата на роговицата чрез премахване на малка част от нея. 3597

д-р Александрина Радославова


Четете още:

🔴 Тайните оръжия на жените според зодията

🔴 Добавям по малко в кафето сутрин. Не само, че е много вкусно, но и ме спаси от бъбречните кризи!

🔴 Младеж призовава връстниците си: Елате в духовната семинария в Пловдив





Източник: puls





Коментари

горе