ДОСПАТ И ЯГОДИНА ХИТ ЗА ТУРИСТИТЕ



Доспат, Триград и Ягодина са новия хит за туристите. Това стана ясно по време на десетото юбилейно издание на Международното туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“.

Местният бизнес отчита сериозно туристическо присъствие и в районите на Чепеларе, Смолян, Златоград, горното поречие на Арда, както и в балнеологичните обекти около Девин, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Родопите предлагат прекрасни условия за ски ваканции, но на пешеходен, пещерен, вело, екстремен, приключенски и много други видове туризъм за хора от различни възрасти, обясни тя. И посочи, че приходите от нощувки в Смолянско са над 16 млн. лв., като за първите 8 месеца на годината пренощувалите са с 9% повече в сравнение с 2015 г.

През изминалата зима общо 1.2 млн. чуждестранни туристи са дошли у нас, като записаният ръст е 4.5%. Приходите пък са над 827 млн. лв. – с 5% повече от зима 2013/2014. Най-много нови посетители имало от Македония и Сърбия.

По време на изложението председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин повдигна отново идеята си 1% от туристическия оборот да се инвестира в реклама. “Всеки лев от реклама се връща в троен размер”, мотивира се той. И заяви, че 60 млн. лв. за реклама ще се върнат като 200 млн. лв. в хазната.

Междувременно стана ясно, че Пампорово и Чепеларе са постигнали обединение. На първо време то ще се осъществи с автобусни курсове на регулярен принцип до двете ски зони, съобщи изпълнителният директор на “Пампорово” АД Мариян Беляков. Закупувайки си лифт карта за Пампорово, тя ще дава правото на туриста да кара ски и на Мечи чал в Чепеларе, обясни той.


Четете още:

🔴 Cредновековна крепост "Баба Вида"

🔴 5-те зодии с НОВА тръпка през ноември

🔴 Ето кога връщаме стрелките с един час назад





Източник: balkanite





Коментари

горе