ЧЕРВЕНОТО ВИНО ВЪЗСТАНОВЯВА ХОРМОНАЛНИЯ БАЛАНС



Червеното вино възстановява хормоналния баланс при дамите, информират учени от Калифорнийския Университет.

Изследователите са направили изследване, за да установят дали помага ресвератролът (антиоксидант, съдържащи се в червеното вино) при синдрома на поликистозни яйчници (СПЯ).

При СПЯ се нарушава работата на яйчниците при жените. Основните симптоми са нередовен менструален цикъл, излишък на мъжки хормони в организма, поликистоза на яйчници и повишаване нивото на инсулин. СПЯ може да доведе до безплодие, наддаване на тегло и силно окосмяване по тялото.

В изследване са участвали 30 жени диагностицирани със синдрома, разделени на две групи. Първата група всекидневно е получавала 1500 мг. ресвератрол, а втората – плацебо. Експертите са направили кръвни проби на участничките в началото на проучването и след три месеца лечение. Жените са били тествани за глюкозен толеранс.

Учените са установили, че в групата, получавала ресвератрол, нивото на тестостерона се е понижило на 23,1%. Във втората група той се е повишил с 2,9%. Нивото на друг мъжки хормон - дехидроепиандростерон сулфат се е понижил в групата, получавала ресвератрол, а в другата група се е повишил с 10,5%.

Експертите отчитат, че консумирането на червено вино понижава и риска от развитието на диабет. При жените, получили ресвератрол, нивото на инсулин на гладно се е намалал с 31,8%. Освен това тези участници са повишили чувствителността си към инсулин.

Предстоят още изследвания, но учените предполагат, че ресвератролът блокира специфичната ензимна активност или инхибира растежа на ендокринни клетки.

Учените препоръчват консумирането на червено вино в умерени количества.

Изследването е публикувано в  Medical News Today.


Четете още:

🔴 Тайната на слабите хора е разкрита- 1 лъжица от това в топъл чай и метаболизма ви става като на 20- годишен

🔴 За три дни изхвърля камък от бъбреците: Народно лекарство използвано още отпреди 300 години

🔴 Дневен хороскоп за 3 декември





Източник: Фрамар





Коментари

горе