Домашни трикове срещу главоболие



  • Поставете студен компрес. Студените компреси действат като локален анестетик. Ако нямате лед, просто вземете от фризера пакет замразени зеленчуци и ги увийте в кърпа. Поставете компреса върху челото или слепоочията. С подобен успех може да използвате и най-обикновена кърпа, напоена със студена вода.
  • Масажирайте слепоочията с етерично масло от мента. Ментовото етерично масло намалява главоболието. Освен на слепоочията, нанесете от маслото върху врата и раменете, за да намалите напрежението.
  • Поставете пакетчета чай от мента върху клепачите. Вземете две пакетчета ментов чай и ги потопете в гореща вода. След това легнете, затворете очи и поставете пакетчетата върху клепачите. Полежете така десетина минути.
  • Потопете краката си в топла вода с няколко капки масло от лавандула. Топлата вода ще кръвоснабди краката ви и ще намали налягането в кръвоносните съдове в останалата част на тялото, включително и в главата. Маслото от лавандула със своя аромат помага да се отпуснете и облекчава болката.
  •  Пийте чай от лайка или розмарин. Отделете си 15 минути за почивка, направете си чай от лайка и го пийте бавно в затъмнена стая. Чаят от лайка съдържа субстанции, които ще намалят болката и ще ви помогнат да се отпуснете. Смята се, че чаят от розмарин също възпрепятства засилването на болката.
  • Пийте кафе или кафе с лимон. Повечето хора се хващат за чашата с кафе още при първи признаци на главоболие. Да, наистина кафето помага при болки в главата, но не бива да се прекалява. Една до две чашки кафе могат да ви помогнат, но повече могат да имат отрицателен ефект. Мнозина твърдят, че кафето с лимон помага още повече, затова не е лошо да си пийнете силно турско кафе с мъничко лимон.
  •  Изпийте две чаши вода. Вярвате или не, водата може да премахне болките в главата. Една от най-честите причини за поява на главоболие е дехидратацията. Пиенето на вода е един от най-простите начини да се отървете от досадните болки. За да възпрепятствате появата на главоболие в следствие на дехидратация, пийте вода през целия ден, особено ако тренирате или времето е топло.
  • Използвайте силата на „Хоку" точката. С върховете на палеца и показалеца на едната ръка притиснете мястото между палеца и показалеца на другата. Притискайте нежно и масажирайте с кръгообразни движения тази точка около 1-2 минути, а след това повторете същото върху другата ръка. Ако сте бременна, не прилагайте този метод.
  • Завържете кърпа върху челото. Вземете шалче или кърпа и завържете стегнато върху челото. Мигновено ще усетите облекчаване на болката. Някои хора препоръчват кърпата предварително да бъде натопена във винен оцет.

   Допълнителни съвети:

  Хранете се редовно. Не допускайте да минат повече от 5 часа, без да сте сложили нещо в устата си. Често главоболието се появява заради глад и лесно можете да го надвиете с малко похапване.
Не пушете и не прекалявайте с алкохола. Всеки пушач е чувствал главоболие в следствие на цигарите. Макар много пушачи да усещат подобен дискомфорт, те рядко се отказват от тютюнопушенето по тази причина. Не е никаква тайна, че алкохолът също предизвиква главоболие, особено ако се консумира в големи количества. Определени питиета, каквото е червеното вино например, предизвикват главоболие много по-често от останалите. Ако често страдате от главоболие или имате мигрена, избягвайте гроздовия еликсир.

  Стойте изправени. Положението на тялото не е важно само за костите и за външния вид. Неправилната прегърбена стойка предизвиква напрежение в мускулите на врата и раменете и може да доведе до главоболие.

  Тренирайте редовно. Физическата активност подпомага производството на ендорфин в тялото, а това е естествен начин за намаляване на болката. Експертите съветват да имате поне 20 минути физеческа активност три пъти седмично (бързо ходене, тичане, аеробика). Ако сте в добра форма, препоръчително е да спортувате по 5 пъти седмично по 40 минути.

Още по темата:


Четете още:

🔴 7 причини да обичаме маслини

🔴 Българските рокери от Чикаго и потомците на стоте войводи – в една нощ с топовни салюти

🔴 Испанско гражданство - процедура





Източник: Фрамар





Коментари

горе