Умната с ракията!



И сега е сезон за варене на ракия, казват ни някои стопани - наши читатели, които ни изпратиха своите най-нови въпроси. Интересуват се по-точно къде може да са сгрешили, защото на единия ракията накиселявала, а на другия нагарчала.

През есента някои от тях са започнали варенето и са съхранили напитката, но други са пристъпили сега към това, защото не са имали време, а сега имат материал.

Един приятелски съвет: ако сте любител и не сте достатъчно квалифициран за правенето на ракия в домашни условия, това означава, че трябва много да четете, да слушате по-старите майстори, но и новите консултанти-специалисти, които разбират от химическите процеси, и да се учите непрекъснато, преди да посягате лековато към тази работа.

Кои са основните грешки, които се допускат? Или кои са основните неща, които от мнозина не се знаят?

По-опасните фракции метилов алкохол обикновено излизат в по-голям обем в края на дестилацията на ракия, затова многократно сме повтаряли заедно с нашия консултант, че трябва да се отделят.

При процеса на ферментация стопанинът непрекъснато трябва да има контрол върху кашата или джибрите. Задължително е да притежава захаромер и да измерва съдържанието на захар, а някои пренебрегват тази операция.

По този начин те не могат да разберат на око кога ферментацията е достигнала до своя връх. А когато се пропусне този момент, може да стане фатално, защото има опасност да настъпят и други процеси, които биха могли да навредят после при дестилацията.

Възможни казуси

В някои случаи при незабелязан от стопанина финал на алкохолната ферментация може да настъпи оцетна ферментация - тоест микроорганизмите да се хранят с алкохола и да го преобразуват в оцетна киселина.

В самото начало това може да не се улови и усети от домашния майстор, но по-късно при изваряването на ракията алкохолът има свойството да се свързва с наличната оцетна киселина и да образува етилацетат.

Това и на вкус може да не се усети от стопанина, защото зависи от количеството на ракията.

Но в такива случай най-често се получава това, че една ракия леко накиселява  или има лек ацетонов дъх а в същото време може да е пивка и вкусна. Образувалата се съставка обаче е вредна за организма и особено за черния дроб.

Много от домашните майстори са научени от бащите или дядовците си, че прибавяйки към джибрите гасена вар, пепел или други съставки, донякъде могат да неутрализират подобна вредна съставка, променяща вкуса и създаваща дъх. Най-разпространена е дозата за употреба на сода - 100 грама на 10 кг джибри.

Грешка при събирането на плодовете

Много често в кацата на двора дълго време се събират плодове с различна степен на узряване и с времето стопаните я допълват.

По този начин плодовете вътре имат съвсем различна степен на узряване.

Всеки може да се досети, че така сместа в кацата, т.е. кашата, дни наред няма възможността да ферментира равномерно. Едни части от плодовете са отдавна готови, а други ще ферментират много по-късно.

Да не говорим, че е фатално, когато има и загнили участъци от даден плод...Тогава се получават и други нежелани химични процеси и фракции.

Един съвет: плодовете още със слагането в кацата трябва да се разбият на каша като с миксер - така ще протече равномерна ферментация.

Внимание с плодовите ракии

Те съдържат повече метилов алкохол, защото плодовете /за разлика от гроздето/ съдържат пектин.

Съветът, който можем да ви дадем за тях, е, че по тази причина трябва да се преваряват. Това обаче масово не се прави от стопаните, защото го смятат за ненужно или за да не се губи от аромата и от количеството.

Когато за варене на ракия се използват джибри които са били изцедени първо за вино, което е масова практика в селата, в сместа стопаните винаги добавят вода и захар. Трябва обаче да са наясно, че от такава смес не могат никога да очакват да се получи същата ракия, каквато се създава от грозде или от изцеден гроздов сок.


Четете още:

🔴 Българският паспорт е 39-и по сила в света

🔴 ДВАДЕСЕТ ПРИЗНАКА, ЧЕ СТЕ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ

🔴 Историята на трима бургаски спасители, извадили жена в клинична смърт от морето





Източник: bgfermer





Коментари

горе