Суперзвезди от Челси закичиха мартеници



Едни от големите звезди на ексшампионът на Англия Челси Давид Луис и капитанът Гари Кейхил се закичиха с мартеници, подарени им лично от бургазлията Кирил Евтимов. Българинът посети сините за мача им със Суонзи и тогава по обща идея с българския фенклуб на отбора решили да изненадат играчите.

Евтимов и председателят на фенклуба Димитър Попов си направиха и снимки с иконите на лондонския клуб. Те им разказали за стария български обичаи и им обяснили, че подобен няма в целия свят.

Кирил Евтимов подари на капитана на Челси Гари Кейхил мартеница

„И двамата ме попитаха каква е историята на мартениците и какво да правят с тях, като отговорът ми беше, че на първи март отбелязваме една от най-хубавите български традиции – закичваме се с мартеници, които пазят къщата от злини, а хората – от болежки и уроки. Никой друг народ по света няма подобен обичай.

Казах им и да си ги закачат някъде до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта, а после да я завържат на клончета от дърво или храст, както повелява поверието. Особено впечатлен и заинтригуван беше Давид Луис, смея да твърдя, че се радваше като малко дете. Обеща, че ще сложи мартеницата на видно място“, обясни Евтимов.

Той разказа още, че бразилецът Давид Луиз отново, както при всяка среща, го е питал за Христо Стоичков. Футболистът му казал, че е голям фен на българската легенда. „Стоичков е голяма работа, възхищавам му се, имам много да го гоня, докато стигна успехите му. Той е тук (вдига ръката си високо), а аз съм тук (сваля я до средата)“, споделил бранителят.


Четете още:

🔴 Майстори на мартеници скочиха срещу китайските ментета

🔴 Какво е да си хижар? Българските хижари отговарят в едно изречение.

🔴 100 годишни български тъкани оживяват в народни носии чрез везбарство





Източник: Кмета





Коментари

горе