Да, наистина смехът е здраве



Да се смеем е добре не само за настроението ни, но и за здравето. Ето 11 причини да не забравяме да се смеем по-често:

 

1. Намалява риска от сърдечни заболявания.

Изследвания показват, че смехът предизвиква разширяването на вътрешните стени на артериите, което води до нормализиране на кръвното налягане. Положителният ефект трае 30-45 минути. Когато се смеем, кръвното налягане се понижава, но когато спрем, то отново остава да се балансира от естествената еластичност на кръвоносните съдове. Това означава, че при склонност към високо кръвно налягане и по-напрегнала възраст кръвното налягане отново става по-високо. Така че ето го лекарството срещу кръвно - по-често сърдечен искрен смях.

2. Естествено болкоуспокояващо.

Смехът ни помага да забравим за болката. Според направени проучвания хората, които гледат комедийни филми, понасят изпитването на болка по-лесно.

3. Служи за масаж на стомашно-чревния тракт.

Когато се смеем, свиваме и отпускаме мускулите на корема и гръдния кош, което е чудесен масаж на черния дроб, бъбреците, панкреаса, далака и надбъбречните жлези. В резултат притокът на кръв се увеличава и функционирането им се подобрява.

4. Спомага за регулирането на кръвната захар.

Изследване показва, че хората, които гледат забавни видеофилми или клипове след хранене и се смеят, имат по-ниско ниво на кръвна захар, отколкото тези, които гледат сериозен филм например.

5. Подобрява дишането.

Когато се смеете, поемате повече въздух и по-дълбоко в дробовете. Това има почистващ дробовете ефект. Дълбокото дишане е особено полезно за хора, които страдат от респираторни заболявания като астма например.

6. Подсилва имунната система.

Изследователи са установили, че смехът наистина стимулира имунната система, като увеличава броя на антителата и подобрява дейността на клетките.

7. Подобрява качеството на съня.

Един от основните фактори, отговорни за проблемите със съня, е изпитването на безпокойство. Ако се смеем, преди да заспим, можем да прогоним не само негативните мисли и чувства, но и излишното бодърстване.

8. Намалява стреса.

Един от най-ефикасните методи за борба с ежедневния стрес е именно смехът. Дължи се на свойството му да балансира хормоните на стреса.

9. Подобрява психическото здраве.

Смехът има действието на антидепресант. Помага ни да се откъснем от всекидневното напрежение. Успешно бори депресия и чувство на тревожност, стимулирайки производството на хормона серотонин - естествения антидепресант. Затова е доказано, че хората с добро чувство за хумор по-рядко страдат от депресия. Смехът повишава самочувствието и ни дава сили да се справяме с различни предизвикателства и конфликтни ситуации.

10. Помага да отслабнем.

Чрез смеха изгаряме доста калории, защото повишава сърдечната честота и ускорява обмяната на веществата.

11. Дава възможност за сполучливи запознанства.

Смехът може да помогне на жените в намирането на партньор. Изследвания показват, че мъжете харесват дамите, които имат чувство за хумор и се смеят в тяхно присъствие. А експерти пък твърдят, че жените се смеят повече от мъжете.

Още по темата:


Четете още:

🔴 ВИЖТЕ В КОИ МОМЕНТИ ОТ ДЕНЯ ТРЯБВА ДА ПИЕТЕ ВОДА

🔴 Насърчете загубата на излишни мазнини с напитка от краставица, лимон, джинджифил и мента

🔴 Подобрете съня с мед и хималайска сол





Източник: Фрамар





Коментари

горе