"Брала мома къпини" - тотален хит в Япония



Още една автентична българска песен проби на световните музикални сцени. Народната композиция „Брала мома къпини“ развя знамето на милата ни татковина в клубове и дискотеки далеч на изток, там, където изгрява слънцето.

Япония вече познава изключително добре не само българското кисело мляко и Котоошу, но и една доста известна и у нас народна песен. „Брала мома къпини“ спечели симпатиите, след като младата японска група “Пирамидос бенд” я избра за репертоара си. Това е и най-поръчваната песен, когато момчетата излизат на сцена. Оказа се, че в страната на изгряващото слънце една „попска унука“ докато „вдига полите“, качва кръвта в главите на иначе деловите японци. Идентично като в нашите кръчми, една народна песен предизвиква танцуване и щракане с пръсти, дори нарежда сериозните до преди минути японски поданици един до друг по подобие на родните хора. Магията на българското народно творчество!Брала мома къпини, Pyramidos BandНа типичната българска песен в Япония попаднал Ивайло Петков, българин, който повече от 10 години живее в Токио. Какво било учудването му, когато в дискотеката от тонколоните гръмнала една от най-известните български танцувални народни песни. Освен чувство на национална гордост „Брала мома къпини“ в сумрака на диско клуба едва не докарала до шок нашенеца.

Оказало се, че японци до този момент не знаели произхода на парчето. Когато слисаният българин попитал диджея каква националност е песента, която е пуснал, той му отвърнал, че може би е испанска, защото групата, която я изпълнява им в репертоара си основно песни от Иберийския полуостров.

Тогава чувството на национална идентичност ескалирало и Ивайло Петков с гордост разкрил истината! Но щом Иво обяснил, че песента е made in BG, дисководещият сякаш риторично попитал “България? Тя в Америка ли е?”.Брала мома къпини, Pyramidos BandПетков елегантно понаместил географските понятия на момчето зад пулта в дискотеката като обяснил къде точно се намира България. Дори след няколко вечери отишъл отново в същото заведение, за да подари на диджея значка с българския трибагреник и картичка от Царевец. Момчето, което пускало музиката било толкова благодарно, че не спирал да предлага на гостите на клуба „Брала мома къпини“ на всеки кръгъл час, а и като комплимент към новия си приятел от България, която се намира в Европа.

Брала мома къпини, Pyramidos BandПирамидос бенд„, групата, превърнала “Брала мома къпини” в тотален хит в Япония свири турбо фолк. Или поне така се е самоопределила в музикалната карта на Страната на изгряващото слънце. Българската народна песен има дори видеоклип, заснет в Македония буквално преди няколко месеца. Групата Pyramidos band била в съседната на България държава на турне през есента на 2014 г.

Чуйте и Вие как вокалистът на „Пирамидос бенд“ Родехихи Цучислава се справя с пеенето на български език. Екзотиката в това изпълнение е именно от акцентът на младия японец. Освен че всички останали членове припяват на най-хитовата част от песента Родехихи, баскитаристът Тору Хаяши, кларнетистът Йоичи Огидо и барабанистът Такаяки Курашима се забавляват от сърце по време на цялото видео.


Четете още:

🔴 В Германия: Превъртане на километража – бизнес за милиарди

🔴 След три момчета Владо Николов с щерка. Честито!

🔴 На 21 април имен ден празнуват...





Източник: delo.bg





Коментари

горе