Отваря врати български храм в сърцето на Европа



Нов собствен български храм, посветен на свети Иван Рилски, отваря врати в сърцето на Европа за нашите сънародници, пребиваващи във Виена, в нейните околности и в цяла Австрия, съобщават от Светия синод. 

Висшият клир определя това като историческо събитие за Западно-и Средноевропейската епархия на БПЦ.

Освещаването ще бъде извършено от Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с духовници от епархията на 11 юни, Неделя на Всички светии.

Нашите православни църковни общини в Западна и Средна Европа ползват за своите потребности предимно католически и протестантски храмове, предоставени ни за ползване, както и наети за целта помещения, уточняват от Патриаршията.

За пръв път българските изселници в Унгария изграждат свой собствен храм в Будапеща, чийто градеж е завършен през 1931 г. Храмът във Виена е вторият собствен храм, изграден специално за духовните потребности на нашите вярващи сънародници, живеещи в Австрия. Това става по инициатива на българската църковна община, имаща за свой небесен покровител преподобния Рилски светец и Чудотворец.

Храмът е изграден за около три години със средства от вярващите ни сънародници, австрийски приятели и почитатели на Православието и България, както и от Българската държава в лицето на дирекция "Вероизповедания" при Министерския Съвет.

Събитието ще бъде зачетено от висши църковни и светски представители на Майка България и приятелска Австрия.


Четете още:

🔴 Родопската каба гайда се радва на завиден интерес зад граница

🔴 Бинка Добрева - Даньова мама. ВЕЛИКА българска песен и певица. Ще НАСТРЪХНЕТЕ от това невероятно изпълнение! (ВИДЕО)

🔴 БХРА не приема оставката на Рагин, бил като Майка Тереза





Източник: Десант





Коментари

горе