БНБ пуска монети с царе и светец



Една златна и четири сребърни възпоменателни монети ще пусне БНБ през следващата година. Това предвижда монетната програма, приета от Управителния съвет на Централната банка.
През декември 2018 г. ще бъде пусната златна столевка с лика на Св. Първомъченик Стефан. Нейното тегло ще бъде 8,64 грама, а цената на която ще се продава, не е обявена. През януари 2018 г. БНБ ще отбележи със сребърна 10-левка Първото българско председателство на Съвета на ЕС. През февруари, отново сребърна монета от 10 лева, ще бъде посветена на 140 години от Освобождението на България. Сребърни 10 лева ще бъдат посветени и на Стария бряст в Сливен. Те ще бъдат пуснати в обращение през април следващата година. През септември ще се появи и паричка с лика на Цар Иван Асен II. Тя ще е сребърна с частично позлатяване, а номиналът й отново ще бъде 10 лева.
БНБ прие и предварителна монетна програма за 2019-2020 г. През 2019 г. ще бъдат пуснати четири сребърни монети и една сребърна с частично позлатяване. През 2020 г. монетната програма на БНБ е доста по разнообразна - ще бъдат пуснати златна, сребърна и медна монети, както и сребърна с частично позлатяване. През 2019 г. ще има сребърна монета за 150-ата годишнина от основаването на Българската академия на науките. БНБ ще пусне и сребърни монети с Дряновския манастир, братята Евлоги и Христо Георгиеви, както и на тема Пловдив - европейска столица на културата. Сребърна монета с частично позлатяване ще бъде посветена на 140 години Търновска конституция.
През 2020 г. ще бъде пусната златна монета на тема Рождество Христово, както и сребърна монета с частично позлатяване с лика на Цар Калоян. От серията Български традиции и обичаи ще бъде пусната сребърна паричка на тема Кукери. А по повод 125 години от рождението на Гео Милев в обръщения ще влезе медна монета с лика на поета.
До края на тази година предстои БНБ да пусне сребърна монета от 10 лв. по повод 150 г. от построяването на моста при Бяла от майстор Колю Фичето. С номинал 10 лв. и направена от сребро ще бъде и паричката, увековечаваща Рилския манастир.



Четете още:

🔴 С 30 бона осветиха 50-метровите Бранители

🔴 Всяко кътче на България може да привлича туристи

🔴 Тръмп оглежда кравите в Старо Железаре /Снимки/





Източник: Стандарт





Коментари

горе