Дупчов камък – един от най-впечатляващите скални феномени в Родопите



Буйната Родопа планина е едно необятно море, което човек трудно може да обходи и изучи. Безброй са местата, които заслужават да бъдат посетени и разгледани. Едно от тези места е скалният феномен Дупчов камък, намиращ се край село Момчиловци, известно сред любителите на селския туризъм като първото село в Родопите, заело да се посреща туристи.

Дупчов камък представлява доста голяма скала, образувала се под въздействието на външните земни сили. Името на феномена произлиза от факта, че в долната част на скалата има множество малки дупки.

Днес местността е облагородена с пейка, осветление и метален кръст. Смайващата гледка, която се открива от там е зашеметяваща. Със сигурност ще се възползвате от пейката и ще поискате да останете дълго време там, взирайки се във впечатляващата родопска хубост.

Image titleснимка: azreporterat.btv.bg

Ако пък сте фотограф, дори любител, то отделете повече време за посещението си на Дупчов камък. Тук за вас има много материал, който чака да бъде заснет.

За да стигнете до поредния скален феномен на Родопите – Дупчов камък ще трябва да минете в югозападния край на село Момчиловци и да поемете по асфалтирания път, който лека-полека преминава от асфалт в черен път до горска пътека, по която ще трябва да минете пеша.

Преходът е изключително лек, подходящ дори за малки деца. Още в началото на вече пешеходния маршрут ще сигнете чешма, след която трябва да поемете пътеката в дясно. От чешмата може да видите и другият скален феномен край Момчиловци – Кърджалийски камень.

Малко след като поемете пътя към Дупчов камък след чешмата ще стигнете и параклиса „Св.Петка“, който също заслужава да му бъде обърнато внимание. Малко след параклиса, следва и ключовият момент на прехода, който ако не желаете да се лутате сред прелестната родопска природа не трябва да пропускате.

Ключовият момент е една невзрачна табела с надпис „Към кръста“. Първоначално всеки би си помислил, че неговата цел не е кръста, а Дупчов камък и не би й обърнал внимание. Но именно това е правилната посока, тъй като както вече казахме на Дупчов каъм се издига и кръст.

Дори да се изгубите и да объркате пътя, не се притеснявайте. В горите край Момчиловци ще срещнете любезни родопски овчари, гъбари и билкари, които с радост ще ви покажат правилната посока.

Дупчов камък с омайната гледка, откриваща се от него, е едно от местата, които обезателно трябва да бъдат посетени. То е едно от местата, за които думите не стигат да се опише. То е едно пътешествие, а защо не и приключение, което трябва да се изживее.


Четете още:

🔴 Работим по осемнайсет часа на ден за 600 евро, но се примиряваме

🔴 Избрани цитати от Йордан Радичков

🔴 Златно мляко с куркума - напитката, която променя живота





Източник: Родопчани





Коментари

горе