Посолството на САЩ разказва истории на 7 успешни българи



Целта на кампанията е хората у нас да възвърнат гордостта си от родината и да им напомни, че могат да вървят напред само когато работят заедно

Чудиш ли се кой ще промени България този път? Дани Георгиева - учител новатор, Николай Драганов, който на избори винаги гласува, Тодорка и Иван Мутафчиеви - собственици на малка ферма, ромите Тереза Борисова и Асен Манчев - дипломирани бакалаври, или пилотът Росица Иванова. Това са героите в клиповете от кампанията на посолството на САЩ у нас, чиято цел е да подчертае силата на българския дух.

“България постигна много през последните няколко десетилетия и ние искахме да подчертаем този факт.

Всеки ден влизаме

в контакт с

невероятни българи,

които имат визия за себе си и за страната си. Виждаме, че те допринасят за българското общество и икономика. Искаме да отпразнуваме обикновените необикновени българи, които са силата на България”, разказаха пред в. “24 часа” от дипломатическата мисия.

Всичко започна с тийзър (кратко послание, чиято цел е да предизвика любопитство, без да показва всичко - б.р.), който се появи преди седмици в телевизионен клип и билбордове из страната. На изображението се вижда празен стол, поставен върху тераса на сграда, откъдето се открива гледка към голям град. Клипът предизвика десетки предположения в ютюб какво се рекламира. Някои решиха, че е нов проект на Слави Трифонов, други - че е реклама на новия сезон на “ВИП Брадър”. Трети малко странно прогнозираха, че се строи нов магазин за техника или нова политическа партия.

Отговорът дойде на 31 юли, след като и поръчителят на рекламата - американското посолство у нас, и рекламната агенция J. Walter Thompson, която я изработва, успяха да го запазят в тайна до обявяването му. “Човекът,

който променя

България, си ти,

който не чакаш,

а действаш

Силата е в теб!”, казва рекламата. И показва с по няколко кадъра историите на 7 обикновени българи. В техните разкази са застъпени голяма част от наболелите социални проблеми. В края на рекламата в долния десен ъгъл на екрана се появява надпис: Посолството на САЩ поздравява силата на българския дух.

“Българите, които станаха част от кампанията, са

хора, които вярват

в своята страна и

изграждат

процъфтяващо

бъдеще

за всички българи. Подкрепяме тези лидери и искаме да насърчим и други да последват техния пример”, уточнява още посолството.

Серията от клипове разказва историите на учителката Дани Георгиева, която завършва в Нюкасъл, но се връща в България, за да стане учител новатор, на Николай Драганов, който задължително гласува, защото вярва в силата на гласа си, на семейство Мутафчиеви - собственици на ферма за козе сирене.

Има клипове за Тереза Борисова и Асен Манчев - млада ромска двойка, която избира за свой приоритет висшето образование. А също така и една от малкото жени пилоти в българската гражданска авиация - Росица Минчева, за която няма мъжка работа, има мъжки характер. В кратките видеа героите разказват какво ги мотивира да продължават напред и защо са избрали да се развиват в България. (Виж историите им в каретата долу)

Всички те говорят за нуждата от това да се действа, от търпение в правенето на бизнес, от търсене на начини да се успее, а не да се търсят оправдания защо не се получава, за свободата и независимостта. Всички клипове са достъпни в специално създадения канал в ютюб “Силата е в теб”.

Героите на кампанията са селектирани от рекламна агенция J. Walter Thompson България, част от една от най-големите рекламни агенции в света - J. Walter Thompson.

“Желанието ни беше да покажем истински хора от различни области, с техните истински истории и постижения. Това са обикновените необикновени хора, които не чакат животът им да се случи около тях, а действат и определят бъдещето си. Постигат успеха си с упоритост, талант и сериозна работа.

Те са вдъхновители

и двигатели

на промяната

във всяко демократично общество. Всеки българин притежава силата да промени собственото си бъдеще и бъдещето на България”, разказаха пред “24 часа” от агенцията.

България е първата

страна, в която се

провежда

кампанията,

финансирана от правителството на САЩ. Американската дипломатическа мисия в България се ангажира да засили партньорството между САЩ и България, като съсредоточава усилията си върху просперитета и демокрацията. Инициативата ще продължи няколко месеца, като се очаква да се даде платформа на още необикновени българи.

Повод за провеждане на инициативата е 10-годишнината от влизането на България в ЕС.

Сред значимите събития за България през последните няколко месеца посолството посочва първия сателит с произход от Балканите, който беше пуснат преди месец, факта, че България беше домакин на най-голямото военно учение в Европа през 2017 г., и това, че страната се готви за председателството на Съвета на ЕС през 2018 г.

“Българите имат

повече основания

да бъдат оптимисти,

отколкото песимисти

Тази инициатива е жест на добра воля и искрено възхищение от приятел и съюзник. Кампанията има за цел да подпомогне българите да възвърнат гордостта и увереността си, да признаят постиженията и да отпразнуват успеха си”, категорични са служителите на посолството на САЩ у нас.

Росица Иванова: Дъщеря ми каза да карам самолета по-бързо, за да се връщам по-скоро вкъщи

Една от малкото жени пилоти в гражданската авиация на България, Росица Иванова се запалва по летенето в тийнейджърските си години - още в осми-девети клас. Тогава взема решението да стане пилот.

“Помня усещането на първия полет, когато си сам в самолета. На 15-ия час те оставят сам, усещането е уникално наистина, защото до този момент си свикнал да разчиташ на някого. Тогава обаче се обръщаш и виждаш, че седалката до теб е празна”, разказва Росица Иванова. В началото тя води бройка на държавите, до които е летяла, и летищата, на които е кацала. По-късно се отказва.

“Дъщеря ми иска да стане пилот. Каза ми да карам самолета по-бързо, за да се прибирам по-бързо вкъщи. Като всяко дете иска майка му да е до него”, разказва авиаторката.

За Росица има трудна работа, тежка работа, но няма мъжка работа, а мъжки характер. “Хубаво е човек да има мечти и да ги следва. Плана - грандиозния, големия, за много напред, може би всеки го има в главата си, но трябва да имаме и едни малки последователни стъпки за това какво ще правим утре. Всеки ден е борба. Идеята е с всеки изминал ден да показваш все по-голям перфекционизъм и да правиш нещата все по-добре”, смята Росица.

Николай Драганов: Тук ми е мястото

Николай Драганов става всеки ден, мотивиран от идеята да създаде нещо ново. Първата част от работата му е да направи много силен и въздействащ визуален продукт. Втората - този продукт да стигне до максимално много хора чрез дигиталните медии. Николай се включва в кампанията заради посланието и енергията, които тя носи.

“Аурата тук ми свети по-силно, просто тук ми е мястото. Тук има много по-голямо поле за развитие, отколкото навън, защото там нещата са много по-развити, а тук винаги има къде да вървим нагоре”, обяснява младият мъж. Единственото нещо, което би променил в България, е да накара хората да се занимават с това, което наистина обичат.

От 10 г. гласува на всички избори, защото вярва, че гласът му може да промени нещо. “Не го чувствам като задължение, а все едно някой ми е дал някаква сила и аз отивам да я използвам. Вярвам в силата на гласа си, защото вярвам в силата на действието”, казва Николай. За него единствените бариери да не бъдеш успешен в България, са тези, които сами си поставяме, останалото са оправдания.

“Гласът ни е огледало на самите нас. Първо трябва да посадим, за да берем плодовете, да дадем, за да получим, simple as that”, смята Николай Драганов.

Дани Георгиева: Надявам се моята история да върне и други в родината

“Когато вземах решение дали да се прибера в България, много ми помогнаха историите на хора, които се бяха върнали преди мен. Помогна ми да знам, че и други хора също вярват в потенциала на България толкова силно. Включих се в кампанията, защото се надявам тази история да се повтори и някоя друга Дани също да се прибере обратно в България”, разказа учителката новатор Дани Георгиева пред “24 часа”.

Младата жена завършва право в университета в Нюкасъл, Великобритания. Връща се в България, защото всичко, което обича, е тук. Животът в чужбина не ѝ предлага нищо, което да е повече от това. Днес обаче се занимава с нещо много по-различно от правото. Преподаването на английски в гимназия ѝ доставя истинско удоволствие. През последните 3 години, откакто се е върнала, никога не е съжалила за решението си. Мит е, че във Великобритания всичко се случва бързо и справедливо.

“Беше ми омръзнало да слушам как няма смисъл да се връщам в България и да работя тук. Това, което аз чувствах, е, че има смисъл да работя с млади хора. Да помагам на някого да открие пътя си, за да промени той след това нещо”, разказва Дани в клипа от кампанията “Силата е в теб”.

Учителката новатор дава и рецепта за решаване на силно наболелия проблем с липсата на млади учители. “От моите наблюдения много млади учители влизат в училище, но не се задържат там дълго време. Според мен комбинацията от три фактора може да промени това: по-голямо възнаграждение, по-малко излишна документация, повече подкрепа от семействата на учениците. В нашата професия сам воинът не е воин.”

Дани съветва хората, които искат да живеят в една по-добра България, да се замислят какво не им харесва в момента, да намерят други, които мислят като тях и заедно да направят нещо. Според нея, ако нещо ви пали душата и сте добри в него, може да бъдете на световно ниво без значение къде живеете. “Оптимист съм за България, защото познавам много хора около мен, които са оптимисти. Това е единственото, което ми трябва”, казва тя.

България може да привлече обратно всички избягали българи именно с личните истории на хора, които вече са го направили и са щастливи с това решение. Истории за позитивните неща, които ежедневно се случват. “Рядко съм срещала българи в чужбина, които да не изгарят от желание да се приберат, но не го правят заради този изграден негативен имидж на страната ни, който всъщност всеки ден се руши, но ние забравяме да си разказваме за тази промяна”, казва Дани.

Сем. Мутафчиеви: В България се чувстваме най-силни

Тодорка и Иван Мутафчиеви решават да отглеждат кози, защото дават хубава продукция. Двамата имат малка ферма за козе мляко. Искат да произвеждат нещо, което е чисто и хубаво. В началото от много места им казват, че няма да успеят. Предприемаческият дух им дава увереност да преследват целите си и да не приемат внушения, че идеята им не може да се реализира. Показвайки, че са решени да осъществят мечтата си обаче, започват да срещат мислещи хора, които да ги чуят, разберат и да им съдействат.

“Включихме се в инициативата, защото идеята да се подкрепи и да се вдъхне увереност на обикновения човек по пътя на реализиране на мечтите му, е много важна за всички ни”, разказват фермерите. Иван все още не може да определи бизнеса си като успешен. Догодина стават 5 години, откакто се занимава с фермата, и тогава ще тегли чертата дали си е струвало. Тодорка посочва, че малкият бизнес в никакъв случай не е малка работа.

“Човек, като иска да направи нещо, търси начини да го постигне. Като не иска, тогава търси причини да не стават нещата”, категоричен е Иван Мутафчиев и подчертава, че фермата го кара да се чувства малък, но независим и свободен.

Семейството дори не се замисля да избяга от България или да отиде в големия град. Обичат родината си и се чувстват най-силни тук.

“Всяка сутрин ние виждаме прекрасната природа на Пирин планина и се радваме на това, че около нас кипи живот. Българинът трябва да повярва в своите собствени сили, да се погрижи за себе си, за семейството си и оттам за развитието на обществото”, посочват Тодорка и Иван.

Тереза Борисова: Искам да покажа, че има и различни роми

“Всеки от нас се нуждае от това да спре да се оплаква и да обвинява държавата за неуспеха си или нещо друго, защото държавата това сме ние. Обществото ни се нуждае от повече позитивизъм и толерантност”, каза пред “24 часа” Тереза Борисова.

Тереза и Асен Манчев се срещат в Софийския университет, където и двамата завършват успешно. Те са от ромски произход. В семейството на момичето образованието винаги е било ценност. Тереза обаче е убедена, че във факултета по журналистика не биха приели ромка.

Затова нейната цел е да покаже, че има различни роми, да покаже позитивния пример. Единственото, което Тереза би променила в България, е отношението на хората - малко повече позитивизъм и повече вяра в самия себе си.

“Гледам как баща ми и майка ми със средно образование имат работа, и то хубава. И следователно моята крачка е да ги надградя, а живот и здраве, моите деца ще надградят мене”, разказва Асен.

Тереза никога не е включвала варианта “живот извън България” в своите планове, защото обича родината си. Онази България, която не е перфектна, но е нейната страна. Страна, изпълнена с най-разнообразни хора, дупки, улици и красиви места.

“Не съм човек на посланията, а на действията. Ако задължително трябва да кажа нещо… Забелязала съм, че не се познаваме достатъчно помежду си. Много хора не познават ромската общност, не са общували с нито един ром, но изпитват огромна омраза към тях. Именно за това... опознай човека и след това го съди, или както пише в Библията: “Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камъка” (Йоан 8:2-11)”, казва още младата висшистка.


Четете още:

🔴 Български дизайнер създава триизмерни чудовища за Холивуд (Снимки)

🔴 Откриха уникален подводен град край Приморско

🔴 От Русе през Люксембург до Бразилия - разследване как Гунди е играл за "Дунав"





Източник: 24 часа





Коментари

горе