Кръстовден



Светата православна църква извършва поклонение на светия Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. В началото на четвъртия век няколко съуправители или кесари разделили помежду си обширната територия на Римската империя. Максентий управлявал Италия със столицата Рим. Той бил жесток, користолюбив, властолюбив. Проявил се като тиранин. Римляните страдали много от тежкото иго, което им наложил. Затова те потърсили избавление, помощ срещу него от Константин, под чиято власт се намирали земите на днешните държави Англия, Франция и Испания. През октомври 312 г. Константин потеглил с войските си към Рим, гдето Максентий решил да се отбранява. Силите на Максентий били по-големи от тези, с които разполагал Константин. Настъпващият от север Константин чувствал, че му е нужна помощ от небето. Той вярвал, че с тая помощ ще може да освободи Рим от тиранина. Езическата религия му била съвсем чужда. Но не бил още и християнин. Обхванат от тревога, не знаел как да се моли за подкрепа от Небето. И Бог му помогнал. В чудно видение му открил истината. Слънцето клоняло на запад. Константин видял на небето сияещ кръст и над него надпис: "С това ще победиш!" Войниците видели също това чудно знамение и силно се уплашили. Дотогава кръстът бил считан за лош предвестник, понеже е бил използван като оръдие за позорно наказание. През настъпилата нощ Сам Господ Иисус Христос се явил насън на Константин и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръст на щитовете и шлемовете на войниците. Константин изпълнил заповедта. В същото време повикал при себе си войници християни и ги запитал какво значат тези видения. Те му отговорили, че Иисус Христос е Единородният Син на истинския Бог, че е слязъл на земята да спаси човеците и че кръстът е знак за победа над смъртта и символ на безсмъртие.

 Константин останал поразен от случилото се. И оттогава започнал да почита истинския Бог и да изучава Свещеното Писание. Със силата на Кръста Константин предприел нападение за освобождението на Рим. Пламнала жестока битка. Войската на Максентий била разбита. Той побягнал, за да се спаси. Но се удавил в реката Тибър. Константин влязъл тържествено в Рим. Той разбрал, че победата му е дадена от Господа. Затова, когато по-късно му издигнали статуя, заповядал да поставят в ръката й дълго копие във вид на кръст и да напишат думи: “С това спасително знаме спасих и освободих този град от игото на тиранина”. В памет на това събитие светата Православна църква прославя божествената сила на Кръста Господен като оръжие на победата и пее: “Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даруваш на нашия благочестив народ победа над враговете и като пазиш чрез Кръста Си Твоето общество”. Видението на кръста се повторило на Константин още два пъти. Това усилило до такава степен разположението му към християнската вяра, че най-после се решил да я приеме. Това негово решение се затвърдило от факта, че майка му, царица Елена, била вече християнка. Тя и той са причислени от Православната църква към лика на светиите. Наречени са равноапостолни, защото, подобно на апостолите, разпространявали ревностно християнската вяра.

Кръстова гора

 На 6 км от с. Борово и на 45 км от Асеновград, след красиви букови възвишения на Средните Родопи се намира местността Градище, по-известна като Кръстова гора. Почитаният като светец атонски йеромонах Григорий нарича Средните Родопи Кръстогорие или Кръстата гора. А това означава, че мястото и жителите му се закрилят от Кръста Господен. Символ на Кръстов връх е чудотворният Христов кръст, използван в миналото в почти всички ритуали на местното население – при освещавания, за целебни цели, по време на погребални церемонии, за благославяне. Според преданието на това място е бил скрит Кръста, на който е разпнат Исус Христос.  Кръстът се намирал в Манастира Света Троица до 18 век, когато турците разрушили сградата до основи. Христовият Кръст обаче бил спасен! Трима монаси го скрили добре в една от близките пещери. Именно така вълшебството на Кръстовата Гора идва от силата на Христа и неговият кръст, скрит в недрата на Родопите.

Какво разказва легендата

 Изключително религиозният Йордан Стойчев Дрянков, родом от с. Ковачевица, пристигнал в града през 1933 г., получава видение – явяване на кръст в небето. Той веднага уведомява за случилото се цар Борис III. Пренощувайки на Кръстов връх, брат Йорданчо разбира историята на местността – някога тук се намирал голям манастир и в него се съхранявала частица от Христовия кръст. Във видението му е направено поръчение да изгради на мястото голям метален кръст, за което също разказва на Борис III. Със съдействието на царя на 1 май 1936 г. Дрянков донася чудодейния кръст, който бива бетониран и осветен на източното възвишение на върха. На менчето със светена вода каца бяло гълъбче, което отлита към западното възвишение. Вярвайки, че той ще им разкрие старото манастирско аязмо - водоизточник край свещен християнски обект, брат Йорданчо казва на събралите се от село Борово хора да тръгнат в тази посока. Открита е скала, от долната част на която след разчистване на натрупалите се камъни бликва вода. Чудотворната искра отново затрептява в душите на местните, а загадъчният Йордан Дрянков загива в лагера в Ловеч. Мястото, където да бъде положен кръстът, е показано на Дрянков от единия от носените от една жена два гълъба, който излетял на изток. Докараният с каруца кръст е качен на ръце на тамошния висок хълм. Вторият гълъб отвежда събралите се хора на запад и както се споменава по-горе – от открита там скала бликва вода.  На това място, наречено аязмо “Гълъбичката”, поставят още един кръст.

 Според друго предание, усетил силната енергия на Кръстов връх, брат Йорданчо съветва болната сестра на цар Борис III Евдокия да пренощува там. В резултат тя бива излекувана. Детето на един от придворните е изцерено същата нощ. В знак на благодарност е взето решението за построяване на 66-килограмов кръст  – с тегло удвоената Христова възраст.


Четете още:

🔴 Лечебната сила и тайната на Кръстова гора

🔴 Жива отрова: Това ни трови всеки ден, а ние не сме изобщо наясно!

🔴 Кубрат Пулев вярва, че ще нокаутира Джошуа (видео)





Източник: УЧИТЕЛИ





Коментари

горе