Раждането на Бога като Човек и тази година



Докато карах автомобила си из София, видях някаква реклама на един от големите МОЛ-ове в столицата, на която гордо пишеше „Магията на Коледа е в МОЛ-а!”. Лично мен тази реклама ме натъжи, защото Рождество Христово трябва да се отъждествява не с Магията, която те води до материални придобивки, а с появата на самия Нов Живот, който Христос донесе на Човека с раждането на Бога вътре в тялото на Човек, заради нашето спасение, за да може Бог да поеме греховете ни и да ни покаже пътя, по който трябва да променим живота си. Един Бог става обикновен човек, сред мнозина други хора, ражда се в едни бедни ясли сред животните, за да извърви краткия си живот на земята, който ще го отведе до смъртта, причинена му от хората и до последващото му Възкресение от мъртвите.

Посланието, което ни носи Коледа не е нещо магическо, а една истинска реалност, че и ние можем да вървим по пътя на съвършенството, показан ни от Бога с идването си на земята, и да спечелим своето достойно място в Царството Му. Коледа не трябва да се свързва с потреблението на хиляди блага и подаръци, а със сплотяването ни като хора около Богочовека и с голямата Му мисия на земята. В този момент трябва да се сещаме повече за онези, които не могат да покрият разходите си за ежедневното си оцеляване и да даваме парите си за благотворителност, вместо да харчим по магазините, за да задоволяваме потребителската си мания с някакво временно удоволствие от покупката на често напълно излишни материални блага.

Би трябвало също така да си спомняме и за Христовото послание, което е отправено до всички нас заедно и до всеки един от нас поотделно: Това послание е безкрайната Му състрадателност към нас. Лечението на всички грехове чрез Опрощението. И дарът на Плътта и Кръвта Му чрез Тайнството на Евхаристията, която е печатът на Единството на Бога с Човека в един непрекъснат поток във времето.

Раждането на Христос ни намира в един труден за Човечеството момент, когато милиони хора нямат необходимата храна, дрехи и топлина, за да живеят достойно, въпреки огромния прогрес на цивилизацията. „Магията” на потребителското общество не вижда тези души и празните очи, които нямат пари в продраните си джобове, ако имат изобщо джобове – просто неглижира напълно тези хора. Христос обаче не е безразличен към тях, ръката Му докосва първо тези безпомощни създания, бедните, слабите, онези, които търсят помощта Му, за да могат да видят светлината на слънцето за още един ден. За тези Човеци портите на Рая са отворени.

Нека вдигнем ръце към Богочовека, който се ражда отново и отново всяка година. Нека забравим измамните светлини и лъскавите промоции за всякакъв вид покупки и нека отидем да Го срещнем в Православните храмове, в сиропиталищата, в старческите домове, там, където тлеят нашите бедни и безпомощни съграждани, за да им подадем ръка за помощ и разбиране, ръка на Любов. Това е Христос, който иска да ни срещне чрез Раждането си, а не чрез студените светлини на магазините. Нека се опитаме да Го намерим, той е редом до нас, на другия ъгъл на пътя може би и ни очаква безмълвен с един поглед, пълен със съчувствие и обич. Нека Го открием и нека Го оставим да ни хване за ръката, за да „омагьоса” сърцето и душата ни със силата на своята Любов.

И какво повече би могъл да поиска всеки един от нас през Рождество Христово, от това да срещне и да почувства редом до себе си за още един път самия Христос?


Четете още:

🔴 Радостта да присъстваме на „Вечерята”, поднесена от Исус в живота ни.

🔴 Истинската любов и вярата в Бог, сила във всеки семеен проблем

🔴 Добър ден, с нова надежда!









Коментари

горе