Как можем да създадем сами личното си щастие



Неотдавна една преподавателка по психология от Лос Анджелис в САЩ Sonja Lyubomirsky публикува изследване, според което 40% от факторите, отнасящи се до щастието, са под контрола на конкретния човек. Това означава, че всички можем да подобрим щастието си, правейки промени в начина си на мислене и действие, както подчертава и самата изследователка.

Прочутата психоложка е посветила по-голямата част от кариерата си на научното изследване на щастието, едно понятие, с което са се занимавали изтъкнати философи и мислители от Аристотел до бащата на психоанализата Зигмунд Фройд. Въпреки че няма еднозначен отговор за точното определение на щастието, никой няма да отрече, че става дума за състояние, което всички можем да познаем, когато го преживяваме, а сме в състояние и да разберем кога не сме щастливи. Д-р Lyubomirsky не смята търсенето на щастието за напразно усилие. В същото време е изготвила една поредица от стратегии, целта на които е да донесат щастието в живота ни. Неотдавна в тази връзка излезе и книгата й «The How of Happiness: A New Approach to Getting the Life You Want» (New York: Penguin Press), на страниците на която можем да прочетем „рецептата” за щастието, която предлага д-р Lyubomirsky, като всяка „съставна част” от нея се опира на изследователски данни, а не на необясними факти или лични забележки. Изследователката ни разкрива основните елементи, които могат да направят щастието постижимо за всеки един от нас. Придава, освен това, голямо значение на един важен фактор: усилията и постоянството, които са необходими за запазването му. Прочетох въпросната книга и сега ще обобщя основните й моменти:

10 стъпки към щастието

1. Изразяване на благодарност

Полезно е да изразяваме благодарността си за нещата, които имаме или на самите себе си (например, водейки си дневник или преценявайки трезво положението си), или на приятеля и партньора си. Също така д-р Lyubomirsky ни съветва да изразим оценката си към хората около нас, които вярваме, че го заслужават, но никога не сме им благодарили. Тя твърди, че по този начин освен, че ще се почувстваме по-добре, заедно с това ставаме по-отворени и приятни за другите.

2. Култивиране на оптимизма

Нека се опитаме да ръководим осъзнато самите себе си, за да виждаме чашата винаги наполовина пълна, а не наполовина празна. Не е лесно, но може би ще ни убеди фактът, че има много изследователски данни, според които оптимистично настроените хора са по-здрави, имат по-силна имунна система и оздравяват по-бързо от болестите в сравнение с песимистите. Съответно, други изследвания показват, че песимистите имат проблеми с нервната система, стрес и много пъти и други здравословни проблеми.

3. Не на сравненията

Д-р Lyubomirsky твърди, че ако предъвкваме непрекъснато трудностите, с които се сблъскваме и ако сравняваме собственото си положение с това на другите, е сигурно, че ще ни накара да се почувстваме, че не контролираме живота си и ще повлияе отрицателно на самооценката ни, както и на отношенията с любимите ни хора. Нека се опитаме, значи, да занимаваме ума си с други мисли, когато констатираме, че микробът на сравнението се опитва да навлезе в мислите ни.

4. Да на благородните актове

Няма значение дали вършим благородни постъпки анонимно или открито, дали го правим спонтанно или планирано. Фактът че правим нещо добро за някой наш близък, който се нуждае от нас (например, да помогнем на някой възрастен за нещо, да направим дарение на някой нуждаещ се), ни изпълва с чувство на еуфория, което, според д-р Lyubomirsky, има дори и антидепресивен ефект. Ще забележим, че две от основните религии, християнството и ислямът, призовават вярващите да вършат подобни действия, за да станат по-добри хора.

5. Грижа за връзките си

Без съмнение не се нуждаем от някой специалист, за да ни убеди, че връзките са важни за щастието. Предложението на д-р Lyubomirsky е да се съсредоточим върху някоя важна връзка в живота си, която сме пренебрегвали и да посветим време и енергия за нейното подобряване и укрепване. Това ни дава от само себе си шанса да спечелим късчета щастие, особено когато успяваме в тези наши действия.

6. Любими дейности

Занимаването с необходими, но приятни дейности, които ни поглъщат, освен основната ни трудова дейност, ни карат да губим представа за времето и са необходим съставен елемент, за да почувстваме удовлетворение и еуфория.

7. Натискайки «pause»

В ежедневието ни има мигове на радост и смях около нас, но често сме и много погълнати, за да им обръщаме внимание. Обаче, следващият път, когато чуем някой колега да разказва някоя смешна история или едно малко дете да описва своята нова играчка, би било полезно за нас да насочим за малко вниманието си към тях и след това да споделим преживяното с други.

8. Ударение на целите

«Щастливите хора имат винаги цели, които се опитват да постигнат», обяснява д-р Lyubomirsky. Може да се научим да свирим на някакъв музикален инструмент или да овладеем някой чужд език, или може да става дума за някоя професионална или лична цел, но е важно да се ангажираме с постигането на собствените си цели. Наличието на една цел в живота ни води към щастието.

9. Да на прошката

Запазвайки гнева и яростта си към несправедливото поведение на останалите спрямо нас, се отдалечаваме от постигането на щастието. Д-р Lyubomirsky отбелязва, че трябва да се научим да прощаваме и да не бъдем злопаметни.

10. Грижа се за тялото ни

Когато сме психично затормозени, пренебрегваме физическите занимания в полза на канапето. Обикновено си мислим, че по-важни са нещата, които ни занимават в момента в сравнение с грижата за външния ни вид и начина, по който се чувстваме. В тази връзка д-р Lyubomirsky твърди, че грижата за тялото играе съществена роля при преследването на щастието. Не е необходимо да блъскаме във фитнеса, но една всекидневна разходка или десет минутки бягане навън са достатъчни.

Запазването на щастието

«Лесно е някой да следва стъпките, водещи към щастието и да види резултатите, но не е лесно да запази щастието», подчертава в книгата си авторката. И добавяι: «Както се случва и с всяка друга важна цел в живота (например, отглеждането на децата, професионалната кариера), за да стане някой щастлив са необходими усилия, труд и ангажимент. Необходимо е да променим коренно навиците си – начина, по който мислим и действаме – и най-вероятното е, че ще се наложи доста да се потрудим при прилагането на стратегиите, увеличаващи щастието всекидневно в живота си».

Надявам се, тези отбрани моменти, които избрах от въпросната книга (която още не е издадена на български език) да помогнат на мнозина от моите читатели, които се опитват да намерят собствения си път към щастието. Когато можем с 40% да повлияем на създаването на това чувство с малки всекидневни стъпки, нека започнем да ги прилагаме още от днес. Ще станем по-добри човеци и заедно ще станем щастливи.


Четете още:

🔴 Любовта е живот и щастието на живота е в нетленността на любовта

🔴 Как да открием магията на любовта?

🔴 Как двата пола избират партньори и какво прави хармонично тяхното съжителство









Коментари

горе