​Сглобяеми къщи - какво представляват и как се узаконяват в България



През последните години сглобяемите къщи се утвърждават като адекватна алтернатива на монолитното строителство. Безспорно имат много положителни страни – по-евтини са и по-бързи за изпълнение. Например, една двуетажна къща от 140 кв.м. струва средно около 87 хил.лв., с включен бетонов фундамент. В зависимост от квадратурата, цените започват от 20 000 лв и надхвърлят 140 000 лв. Ако теренът е подсигурен, домът ви може да е готов за 7-10 дни. Колко стабилни са обаче тези къщи? Подходящи ли са за всякакъв вид климат? Издържат ли на различните атмосферни условия? Как се узаконява една такава постройка?
 

 

 


Няколко вида конструкции


На пазара в България вече се предлагат множество видове сглобяеми къщи – вносни, от реномирани производители от скандинавските страни, Русия и Франция и такива, произведени изцяло в страната ни. Конструкцията им може да е от метал или дърво, а фасадата - от дървена обшивка, мазилка или изкуствен сайдинг. И двата варианта на конструкция дават достатъчно сигурност и стабилност:
 
  • Устойчиви са на влага, мухъл, корозия, земетресения, пожари и силни ураганни ветрове
  • Предлагат се готови варианти на къщи, но също така лекотата на използваните материали позволява бързото изпълнение на всякакви архитектурни и дизайнерски решения
  • Имат добра топлоизолация, която намалява разходите за отопление и охлаждане, и енергийните загуби
  • Шумоизолация
  • Значително по-ниско е замърсяването със строителни отпадъци, а сградата може да се рециклира на 95%
  • Ниски разходи за експлоатация и поддръжка.

Според информация от специализирани сайтове, най-красиви са „лог къщите”. Те обаче могат единствено да бъдат внесени в България, тъй като основното изискване при тях е високото качество на дървесината, достижимо единствено при използването на иглолистен материал от бавнорастящи дървета. Такива не са разпространени в характерната за страната ни флора. За това, в никакъв случай не трябва да се ползва български материал за изработването на такива къщи.  

Колко дълъг е животът на сглобяемите къщи?


Фирмите, които се занимават с тази дейност, обикновено дават 100 години гаранция за експлоатация на сглобяемите къщи. Световният опит обаче показва, че има случаи, в които този период е многократно превишен. При всички случаи, трябва да се има предвид, че една сглобяема къща изисква повече поддръжка от колкото монолитната. Един теч на покрива например, може да компроментира дървената конструкция, обясняват архитекти.

Как се узаконява такъв имот?


Сглобяемата къща е определена от закона като “строеж от V категория” – това означава жилищна или вилна сграда с ниско застрояване (до 10 м. височина) и разгърната застроена площ до 1 000 кв. м. Като такава тя следва да бъде построена в съответствие с изискванията на закона, приложими при строителство и въвеждане в експлоатация на монолитна сграда.

Основните стъпки, които трябва да се извървят:

1. Да има документ за собственост на терена, където ще се строи или документ за учредено право на строеж;
2. Да има скица на терена от Службата по геодезия, картография и кадастър и виза за проектиране – необходими са като отправни точки при изработването на инвестиционния проект;
3. Да се сключи договор с проектант за изработване на инвестиционен проект;
4. Да се сключи предварителни договори за присъединяване със съответните електроразпределително и ВиК дружество;
5. Да се получи разрешително за строеж;
6. Да се сключи договор със строител за построяване на къщата. 


Четете още:

🔴 Десетте топ дестинации за селски туризъм в България

🔴 Децата, с които се гордеем! Момче от Кочан стана звезда в училищното първенство по футбол на САЩ

🔴 Решено: БАН получава още 15 милиона за 2018 г.





Източник: domaza





Коментари

горе