Имунната ни система възприема вредната храна като инфекция



Имунната система реагира на висококалоричните и мазни храни като на бактериална инфекция, показа проучване. Нездравословната храна изглежда прави защитата на тялото по-агресивна в дългосрочен план. Дори човек да прекъсне вредните навици и да се храни правилно, дълго след това възпалението не спира. Тези продължителни във времето промени могат да са причина за развитието на диабет, атеросклероза и на болести, свързани с начина на хранене на Запад.

Учени от Университета в Бон, Германия, хранели в продължение на един месец мишки с храни с високо съдържание на мазнини, захар и с малко фибри. В отговор гризачите развили силен възпалителен процес като след заразяване с опасна бактерия. „Нездравословното хранене доведе до неочаквано повишаване на някои имунни клетки в кръвта на мишките, особено на гранулоцитите и на моноцитите. Това е индикация за включване на имунните клетъчни прогенитори в костния мозък“, коментира Анет Крист от Института за вроден имунитет към университета в Бон.

За да разберат по-добре процеса, изследователите изолирали костномозъчни прогенитори от основни имунни клетъчни типове от гризачи, хранени със „западната диета“, и такива от животни на здравословен режим.

Геномните проучвания показали, че „западната диета“ е активирала голям брой гени в прогениторните клетки. Засегнатите гени включват тези, които отговарят за пролиферацията (това е нарастване броя на клетки, изграждащи дадена тъкан. Може да отразява както физиологично състояние, така и патологичен процес) и зрелостта.

вредна храна

Нездравословната храна кара тялото, образно казано, да организира мощна и огромна армия. Когато учените започнали да хранят мишките с типичната за тях храна в продължение на 4 седмици, острото възпаление изчезнало. Но не се премахнало генетичното препрограмиране на имунните клетки и техните предшественици. Дори и след този 1 месец много от гените, които се отключили и задействали по време на периода с нездравословното хранене, останали активни.

Наскоро учените откриха, че вродената имунна система има памет. „Защитните сили на тялото остават в състояние на повишено внимание. По този начин те могат да реагират по-бързо при наличието на нова атака“, обяснява проф. Айке Лац от същия институт. Специалистите наричат процеса „вродено имунно обучение“. При мишките той не е провокиран от бактерия, а от нездравословната храна.

Експертите са идентифицирали сензора в имунните клетки, който реагира на вредната храна. Те изследвали кръвни клетки от 120 субекта и при някои от тях вродената имунна система показала силен тренировъчен ефект. В тези субекти учените открили генетични доказателства за активирането на така наречените инфламазоми. Те са ключови междуклетъчни сигнални комплекси, които разпознават инфекциозните агенти и други вредни вещества. Инфламазомите изпращат срещу тях силно възпалителни пратеници. Предстои да се установи как точно комплексите разпознават, че тялото е изложено на вредна храна.

Освен острата възпалителна реакция, която предизвиква „западната диета“, тя променя и начина, по който се опакова генетичната информация. Генетичният материал се съхранява в ДНК и всяка клетка съдържа няколко ДНК нишки, които заедно достигат около 2 м. Те обикновено са увити около някои протеини в ядрото и по този начин много от гените в ДНК не могат да бъдат разчетени, защото не може да се достигне до тях.

Нездравословното хранене кара някои от тези недостъпни части от ДНК да се развият както се развива топка от прежда. Докато развиването е активно, тази част от генетичния материал може да бъде разкодирана. Учените наричат процеса епигенетични промени. Инфламазомът провокира именно такива промени. „Така имунната система реагира на малки стимули с по-силни възпалителни реакции“, казва проф. Лац.

Именно тези реакции могат да ускорят развитието на диабет тип 2 или на съдови заболявания. При атеросклерозата плаките, които се отлагат, са изградени точно от липиди и имунни клетки. Възпалителната реакция подпомага растежа им, тъй като новоактивираните имунни клетки постоянно се местят в променените стени на съдовете. Когато плаките нараснат прекалено, те могат да избухнат, а това води до съсирване на кръвта и до запушване на съдовете. Оттам се стига много лесно до инсулт или инфаркт.

Погрешното хранене може да има сериозни последици. През последните векове средната продължителност на живота расте постоянно в западните страни. Тенденцията започва да се нарушава и хората, родени днес, ще живеят по-кратко от родителите си. Вредните храни и липсата на физическа активност вероятно играят решаваща роля това да стане факт.

Затова основите на здравословното хранене трябва да станат част от образованието. Само така можем да предпазим децата си от изкушенията на хранителната индустрия.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: wikimedia.org, touchofearth.com


Четете още:

🔴 ВИТАМИН С ДОБАВКА

🔴 СРЕБЪРНА ВОДА И КЛЕЕВА ТИНКТУРА СРЕЩУ ХРЕМА И ЗАПУШЕН НОС

🔴 СИРОПИРАНА ПОРТОКАЛОВА БАНИЦА СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА





Източник: Фрамар





Коментари

горе