Да няма платен отпуск след майчинството, внася бизнесът



Жените, които са ползвали отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, да нямат право на платен годишен отпуск за този период. Тази промяна в Кодекса на труда предлагат от Асоциацията на организациите на българските работодатели. В момента след връщането от майчинство се полага и платен годишен отпуск.

Освен това бизнесът настоява отпускът при майчинство да не се взема предвид при изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение. “Считаме, че този въпрос следва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми”, пише асоциацията до вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков.

Бизнесът се основава на решение на Съда на ЕС в Люксембург, който се произнася по жалба на румънката Мария Дицу заради отказан ѝ платен годишен отпуск след завръщането от майчинство. Магистратите се произнасят, че периодът на родителски отпуск не може да се приравни на действително полагане на труд.

Като мотив българските работодатели посочват и европейска директива, в която се казва, че “работно време означава всеки период, през който работникът работи и изпълнява своята дейност или задължения в съответствие с националното законодателство”.

Според Кодекса за социално осигуряване майчинството се брои за осигурителен стаж, но без вноски. “Няма никаква причина този период да се взема предвид при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно - възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд”, настояват работодателите.

Според тях това няма да се отрази на майките, които се връщат на работа.


Четете още:

🔴 Мистерията около скелета, открит след 26 години в смолянски хотел, се заплита: Пътят към убиеца на Росица е осеян с… мъртъвци!

🔴 Голяма трагедия сполетя Антон Хекимян!

🔴 Скръбна вест! Почина бащата на детското кино у нас Димитър Петров





Източник: 24 часа





Коментари

горе