Как големите компании превръщат персонала си в дресирана биомаса, един пример от България



Всеки, попаднал в каквато и да е голяма фирма, на което и да е ниво, винаги минава през различни обучения и семинари. Но какво целят, в повечето случаи си е чиста форма на ограничаване до определени функции, които те затварят в кръга на професията ти, но по много контролиран начин. Едно корпоративно опростачване на голяма част от персонала. Естествено най-опасно за един млад човек попаднал в тази система, който не е изграден като личност. Едно ограничаване на потенциала. Естествено, че това е нещо лично, ако се самообразоваш, четеш книги или имаш интелектуални стремежи, няма кой да ти попречи. Но една голяма компания, няма особено голяма полза, да ти помогне в тази посока, освен ако няма определени изгоди от конкретните ти знания.

Ето един потресаващ пример от български мобилен оператор.

 Едно зле режисирано видео, с идиотски сценарий, което показва мениджъри на Виваком, които изглеждат и се държат, като тежко невменяеми личности от специализирано заведение за хора с ментални увреждания, обаче успя да възмути почти всички.  От „Виваком” казаха, че не било реклама, а видео за мотивация и надъхване на служителите. Още по-зле, как може да мотивираш някого с подобна помия, освен ако не е душевно и интелектуално недоразвит. (Видеото може да видите в края на статията.)

Всички в един глас изразиха възмущение, от откровено глуповатият и недодялан клип. Обаче, държанието и посланията не се различават, кой знае колко от това, което виждаме във формати като „Биг Брадър“и „Фермата“. Обаче тях не малко хора ги гледат, най-малкото от скука, някак по-тихо им се възмущават. Психологически факт е, че подобни формати се гледат от по-голяма част хора, които реално не ги харесват. Човек е устроен така, че да обръща повече внимание на това, което го дразни или възмущава.

Тук обаче става дума за хора, на които реално плащате всеки месец. Ето от къде идва всичко. Това са мениджъри, които имат държание и поведение, а и израз на хора, които трудно някой интелигентен човек би приел, че биха работили другаде, освен в чистотата. Това не са хората, които те обслужват в магазините, а тези над тях.

Естествено това са само обучени пионки в голямата игра, над тях са доста хитри, а и доста креативни хора, които дресират персонала си като циркаджийски маймунки. Във всички подобни големи фирми се ходи на семинари, има обучения и курсове. Вижте какъв потенциал трябва да имаш за да работиш там, на дресираща се маймунка. Никакво мислене, само обработване на клиенти.  А хората в клипа изглеждат гротескно – Аз съм най-добрияОле, направи невъзможната продажбаАз ще успеяАз съм мотивиран. Само дето някой не казваше – Аз съм Наполеон.

Повечето служители за мобилните оператори са си една биомаса, която се програмира по правилният за компанията начин, от кукловодите над тях. Това е практика не само в България, но и в целият свят. Корпоративна политика и на много други големи фирми за стадата им от служители, става въпрос за всички сфери.

Преди 16-17 години, офисите и магазините на тогавашните оператори „Мобиком“ и „Мтел“, изглеждаха доста скромно и спартански, дори бедно. А в момента и трите оператора имат по-лъскави офиси от банките, а и на доста по-добри места, нали всеки месец си плащаме лептата към тях.

За следващият подобен клип, молим „Виваком”, да вкара служителите си в ролята на римски императори. Например някой да казва – Аз съм Нерон, ще ви запаля по нашите нови тарифни планове, като Рим.

Ето и мотивационното видео на Виваком :

Aвтор : Екс Алкохолик


Четете още:

🔴 2 дни отсрочка за 95-годишната баба Костадинка, която загуби вилата си

🔴 Увеличение на пенсиите, помощите... но и скок в цените

🔴 Все повече българи на гурбет в Румъния, плащат им 1500 лева





Източник: magnifisonz





Коментари

горе