Утре, 13 декември празнуват любими именаНа 13 декември почитаме паметта на  Св. девойка Лукия (Лучия), която прославила Бога в сицилийския град Сиракуза, заедно с паметта на Св. Герман, който се родил в православна Русия, а проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска.  

Света Луция (според православната традиция Св. мчца Лукия девица) е родена около 283 г. в Сицилия (дн. Италия) и умира като мъченица през 304 г. по време на преследванията на християните в Римската империя при император Диоклециан.

Луция произхожда от богато римско семейство от Сиракуза. След ранната смърт на баща ѝ, Луция е отгледана от майката.

Още като млада девойка Луция приема християнската вяра и дава таен обет за безбрачие.

Като навършва пълнолетие майка ѝ я сгодява за богат младеж, но Луция отхвърля този брак. Отхвърленият годеник си отмъщава като донася на властите, че Луция е християнка.

Луция е арестувана и измъчвана, за да се откаже от вярата си. Присъдата над нея е да бъде затворена в публичен дом и принудена да проституира. Тогава тя, за да се спаси от проституция, си издълбава очите. Заради това е обезглавена през 304 г.

 

Имен ден празнуват Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман. Източник: pik

Следваща статия:
Трите зодии, без които светът не би оцелял

Коментари

Видео на деня

горе