Нови разходи за бизнеса! Минимум 500 лева за касов апарат и софтуер



Търговците трябва да са готови до 1 април

Търговците да приготвят поне по 500 лева, за да приведат дейността си спрямо новите изисквания на НАП за касовите апарати, информира Марица. Разходите се налагат заради промените в Закона за ДДС, които влизат в сила от 1 април. Подмяната на софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати е наложителна заради фискалните загуби от над 300 млн. лв. и укриването на обороти от над 1 млрд. лв. годишно. Те се случват заради пълното отсъствие на регулация на софтуерите за управление на продажбите, аргументираха промяната от данъчната администрация.

Ориентировъчно харчовете включват около 240 лв. за нов касов апарат и средно около 300 лв. за внедряването на софтуера от фирма, получила лиценз от Националната агенция за приходите. На практика обаче таксата, която ще трябва да плащат фирмите за поддръжката на софтуера, не е еднократна, а ежегодна, обясни пред Клуб Z говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. По данни на НАП, едва 220 фирми в цяла България имат над 50 фискални устройства и за тях въвеждането на новата наредба ще отнеме по-дълго време. Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова посочи, че ако иска да се вмести в крайния срок, всяка регистрирана по ДДС фирма би трябвало вече да е започнала смяната на софтуера за управление на продажбите и касовите си апарати.

Новите данъчни изисквания ще направят така, че НАП да получава в реално време информация за всяка продажба и издадена касова бележка. В момента информацията се подава веднъж месечно, но с промените това ще се случва на 5 минути. На всяка касова бележка трябва да има и двумерен баркод (QR код). Също така с този код всеки клиент ще може да провери дали данните за неговата покупка са изпратени и отчетени в НАП, както и ако това не се е случило - да подаде автоматично сигнал.

Бизнесът обаче е настръхнал от поредния харч. От Българската стопанска камара предупредиха, че разходите за бизнеса от въвеждането на новите изисквания за касовите апарати ще надхвърлят 100 млн. лв. Търговците се притесняват и че сроковете за нововъведенията са къси.


В категории: Бизнес


Четете още:

🔴 Жена се хвърли от строеж в София

🔴 По долни гащи в магазин Лидъл във Видин

🔴 Екстрадират българин в САЩ, търгувал с биткойни, искат да го съдят за рекет и пране на пари





Източник: flagman





Коментари

горе