Наплив за миньори - средната заплата е 1800 лева



Валентин Вълчев - председател на миньорската федерация на КНСБ, председателят на Българската минно-геоложка камара Николай Вълканов и председателят на миньорския синдикат към “Подкрепа” Владимир Топалов (от ляво на дясно) се поздравяват с подписването на колективния договор.

1800 лева е средната заплата на миньорите, в минно-добивната индустрия няма недостиг на работна ръка, а има наплив. Това стана ясно във вторник при подписването на колективен трудов договор между Българската минно-геоложка камара, КНСБ и “Подкрепа”. Той е за две години - до 2021 г.

Договорено е и минималното възнаграждение в бранша. То се равнява на минималната работна заплата, умножена по 1,4. Това прави 784 лв. През тази година ще има 10% увеличение на заплатите на миньорите.

Председателят на камарата Николай Вълканов заяви, че колективният трудов договор урежда освен вдигането на заплатите и нощния труд, дрехи, храна. За всичко се договорихме, нямаме различия, каза Вълканов.

Владимир Топалов от “Подкрепа” заяви, че договореното увеличение е за всичките заплати, а не само за минималната. “Да не стават грешки”, поясни синдикалистът.


Четете още:

🔴 Притча: Вярвай в себе си и ще постигнеш чудеса

🔴 Комунистите са избили родата на Райна Княгиня, Иван Вазов, Бачо Киро и други революционери

🔴 Гайдари от цялата страна се събират в Смолян





Източник: 24 часа





Коментари

горе