Компанията на Влад Тенев е сред най-желаните за работа в САЩ



Най-богатият българин, който от години живее в САЩ, отново даде повод за гордост.

Компанията Robinhood Markets, основана от Владимир Тенев и американеца от индийски произход Байджу Бат, вече е третата най-голяма частна финтех корпорация в САЩ. Тя е и на шесто място в класацията на LinkedIn за най-желано място за работа.

Оценявана на 5.6 млрд. долара, Robinhood предлага широк спектър от услуги, насочени към обикновените инвеститори в САЩ. Чрез платформата на стартъпа потребителите могат да търгуват с конвенционални акции и борсови продукти без заплащането на комисиона на всяка трансакция.

Тенев е смятан за един от новите 11 милиардери в света. Той бе записан в този елитен клуб от  финансовите издания Bloombеrg и Forbes, които през миналата година го включиха в класацията в престижния клуб.

Сред предимствата на компанията на Тенев и Бат е, че тя позволява

 

търговия с криптовалути

 

В края на миналата година Robinhood обяви, че ще предлага разплащателни и спестовни сметки с безпрецедентната за САЩ лихва от 3% (при средна лихва за страната от 0.10%).

Компанията работи с дебитна карта на Mastercard, която позволява тегленето на средства без такса от над 75 хил. банкомата в страната. Тъй като няма банков лиценз, Robinhood оперира услугите по спестовните и разплащателните сметки в партньорство с базираната в Охайо банка Sutton Bank.

Така основаната през 2013 г. компания с бързи темпове се превърна в един от флагманите на финтех технологиите в САЩ, като в последно време има редица слухове, че бизнесът на Тенев и Бат се готви за излизане на капиталовите пазари, става ясно от публикация във Forbes.

Без съмнение едно евентуално IPO би привлякло значителен интерес, тъй като Robinhood успешно върви в посока създаване на пълен затворен цикъл за своите потребители – платформа за търговия с акции и криптоактиви, подкрепена от традиционна услуга за управление и съхранение на средства в лицето на разплащателните и спестовни сметки на стартъпа.

Успехът на Robinhood Markets е част от един бързо развиващ се сектор. Стартъпите за финансови технологии продължават да привличат внимание и капитал. През 2018 г. в САЩ се появиха най-малкото 6 нови еднорози (компании, оценявани на над 1 млрд. долара), занимаващи се в тази сфера.

Само в САЩ финтех компаниите отчитат набрано финансиране от 12.4 млрд. долара, което е 43% повече спрямо 2017 г., сочи доклад на CB Insight.

Този растеж изпреварва увеличението от 30% на годишна база в рисковите инвестиции в рамките на САЩ. Финтех компаниите имат нужда от този темп на финансиране, тъй като анализ на Brex посочва, че този вид бизнес изразходва средства с

 

до три пъти по-бързи темпове

 

спрямо останалите стартъпи, развиващи дейност в различни сфери.

Основаният от българина стартъп се оказа и сред най-желаните за работа в САЩ. Robinhood заема шестото място в престижната класация на LinkedIn.

За да бъдат включени в тазгодишната класация, компаниите трябваше да са непублични, на седем години или по-млади и да имат 50 или повече служители.

След това от LinkedIn са прегледали активността на своите над 500 милиона потребители, за да отчетат ръста на заетостта, ангажираността със служителите и способността на всяка от компаниите да привлича най-талантливите служители от популярни работодатели.

Robinhood e базирана в Менло Парк, Калифорния, и разполага с 250 служители.

Тенев, който е съосновател и главен изпълнителен директор, обяснява, че компанията разработва идеи за нови продукти, като проучва нещата, които търсят потребителите й, но не успяват да намерят в приложението.

 


Четете още:

🔴 Българите в Канада зарязаха лозята

🔴 Предсмъртните думи на медсестра: Лекарите ме убиха, откриха ми рак чак от седмия път

🔴 Товарен влак дерайлира в Пловдив, блокира линията за Карлово (СНИМКИ)





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе