В името на вярата: Католическо семейство се мести в бедния български СеверозападИталианско семейство заменя живота си в богатата провинция Ломбардия с бедния български Северозапад.

В името на вярата то се преместват да живеят във Видин.

Когато вярата е сред хората, те могат да намерят радостта – казва папа Франциск. Точно това послание кара италианците Ели и Джузепе да се озоват в България.

Така преди 5 години започва животът им във Видин. Тогава не знаят и дума български, но искат да вдъхват вяра. Те разказаха, че са знаели, че това е най-бедният район в ЕС. Повече ги притеснявали кучетата.

„Защото има много кучета. Свободни, а аз имам страх. Сега се чувствам много добре тук. Но е трудно (…), защото всичко е различно”, обясни  Ели.

„Тук наистина има много семейства, които са разделени -  мъжът работи в чужбина, жената е тук, детето е при баба и дядо и наистина със семейството е трудно положението. Ние сме изпратени, за да покажем какво е християнско семейство. Вярата е опит. Моят опит е, че съм оставил всичко в Италия и съм дошъл тук без нищо и не ми липсва нищо”, каза Джузепе. 

Той е бивш търговец, тя художник. Родители на три момчета и две момичета.

Казват, че са като всички останали хора – плащат си сметките и работят.

Следвайки вярата, намират и собственото щастие. Джузепе превръща хобито си да рисува в професия. Сега е майстор на икони. Извайва образите им от мрамор и стъкло. А иконите му пътуват из цяла Европа.

След 9 септември 44-а единствената католическа църква в града е затворена. По официални данни католиците в града са не повече от 200. Нов храм се строи от 2007 г. Междувременно литургиите се отслужват в зала. 

„Хората са загубили връзката с техния всекидневен живот и вярата, че това, което искаме, е с тези семейства да възродим едно свидетелство за жива църква, а не толкова на някакви догми”, обясни отец Пламен Гечев - енорийски свещеник.

Най-нетърпеливи да срещнат папа Франциск са 10-годишният Ефрем и по-малкият му брат Тими. Те ще вземат първо причастие - лично от Светия отец.

А за родителите им срещата с папата е чудо.

„Той ни е дал този кръст за мисията да отидем и да покажем какво е християнско семейство. Надявам се той ще говори за надеждата. Видин е град с много хора - възрастни, стари, баби и дядовци. Мисля, че липсва много надежда”, каза Джузепе.

Но надежда винаги има. В това вярват и Ели, и Джузепе. На това искат да научат и децата си.Източник:

Следваща статия:
Как кръстоносците на Зеления граф нападнаха България (ВИДЕО)

Коментари

Видео на деня

горе