Иконите не се пипат с ръце, само се целуват с благоговение - но без червило





Духовенството е обезпокоено - миряните не знаят как да се държат в църква. Това особено личи по празниците, когато не толкова активни християни влизат в черквите. Затова Русенската митрополия издаде указания какво да правим в храмовете - кое е позволено и богоугодно и кое - не.

"Народът ни излиза бавно от половинвековен атеизъм, но вместо към религията се втурва много към суеверието на врачки и магии и често пристъпва в църквата с погрешни ритуали", смята висш духовник.

В русенския храм "Св. Архангел Михаил" още преди няколко години поставиха надписи какво трябва и какво не трябва да се прави в храма. Църковният пътеводител започва още от двора:

"Не късай цветята, грешно е!" Напътствията са разлепени навсякъде,

дори и над иконите се обяснява:

"Грешно е да си поставяте ръцете върху иконите.

Прекръсти се, поклони се и целуни с благоговение светата икона!"






С изключение на вярващите, които редовно се черкуват, повечето нашенци не знаят как да се държат в храма и си измислят "благоговейно поведение" на образци от телевизионния екран - например някой си целува палеца, след като се прекръсти, като футболистите от католическите страни.

Римокатолиците се кръстят от ляво на дясно, за да подчертаят, че принадлежат към църква - наследница на св. ап. Петър, който е разпънат от мъчителите си с главата надолу. Така се обръща кръстът.

Православните имаме св. ап. Петър за християнски апостол, така че няма защо да добавяме някакъв измислен "петровизъм" към християнския кръстен знак.

Много често в храмовете може да се види как покланящите се на Божията сила и святост пред светите икони слагат длан на иконата - там, където други след тях ще целунат осветеното изображение. А тези икони са "целувателни", не "пипателни"!

И почит с поставяне на длан върху иконата не се оказва.

Това е криво разбиране, насадено от разни екстрасенси, прокламиращи иконите и свещените предмети като акумулатори за биоенергия. Което е голяма глупост, тъй като противоречи на разбирането за Бога като за лично същество и за Божията благодат, като дар, даден съзнателно от Бога на тези, които го почитат.

Абсолютно недопустимо е целуването на икона и кръст с червило.

Според Православието именно падналите ангели научили жените да употребяват червило и накити, за да прелъстяват. И червило по иконите е свидетелство за егоистично отношение към светостта.

Често в православен храм може да се види човек, който държи да застане в кръга под централния полилей, защото някой му е казал, че там "енергията била най-силна" Това също кощунствено противоречи на разбирането за Бога като за творец и личност - нали той дава всекиму според делата и труда за спасението му.






Безсмислено е да правим със свещта някакви фокуси, да чакаме да догори до самия край, да я поставяме на едно, а не на друго място на свещника или да увиваме няколко свещи, за да "се сбъдне" нещо желано на цялото семейство.

Запалването на свещта е разновидност на молитвата и с нея подчертаваме, че носим в себе си и Бог.

Духовниците са категорични - в черква се влиза с чисто и скромно облекло, а не по джапанки, боси, с шапка, по къси гащета или с разголени рамене. Вместо да се кичим с външни накити, най-добре е да пристъпим в храма с вътрешна красота - чисто сърце, смирение и любов.

"Жена не бива да носи мъжки дрехи и мъж не бива да се облича в женско облекло: всеки, който прави това, гнусен е пред Господа, твоя Бог", предупреждава още Мойсей.

Още в църковния двор е добре да се прекръстим един или три пъти, а когато влизаме в храма - пак.

Не заставайте с гръб към олтара

Когато пресичаме пред царските двери на иконостаса, за да преминем от едната половина на храма в другата, трябва за миг да спрем, да се прекръстим с лице към царските двери и да направим лек поклон, гласи църковната етика.

Не е редно да се разхождаме и разглеждаме стенописите по време на богослужение. Прието е поздравяването да е с лек поклон, оставяйки разговора за после. И не на последно място - не правете забележки към ближния, нарушил правилата за поведение. По-добре всеки да следи собственото си сърце и съвест. На излизане от храма не забравяйте да се прекръстите с лице към олтара.

Суеверни искат молитви против магии, а бягат от изповедта и покаянието

В Божия храм трябва да се влиза с ясното съзнание какво търсиш и на какво се надяваш. Често обаче в него блуждаят и изпадат в ярост употребили алкохол, които и не знаят къде да застанат. А вътре трябва да има тишина и чинност - онзи вътрешен строй, който показва, че самият храм е небето тук, на земята, и че той свидетелства за Божието присъствие.

Някои отиват да запалят само свещ, но много пъти тя е купена от търговци, а не от храма. А точно свещта е пожертвование, с нея човек дава лепта за църквата.

Има и хора, които не знаят как да се прекръстят правилно, правят неволни движения с цяла ръка, не знаят кои три пръста да свият, за да покажат троичния бог - Отца, Сина и Светия дух.






Но всичко опира до религиозното възпитание. То трябва да почне още от дома и от училището. Днес голяма част от младите не са в църквата и приемствеността се прекъсна. Болезнено е, че хората робуват на суеверия, а често пъти възрастни жени налагат едва ли не, че православната религия е свързана само с външни образи и механично изпълнявани ритуали, без вникване в тяхната същност.

Притеснен съм много от безразборното четене на Киприянови молитви срещу магии в нашите храмове, казва духовникът. А за да ги чете, свещеникът трябва да е постил, да се е изповядал и да е взел архиерейско благословение. Днес много се занимават с окултни практики.

Но вместо да се търсят молитвите на св. Киприян, по-добра работа ще свършат чистосърдечната изповед и покаянието, които ще причестят изповедника. А сега излиза едва ли не светата литургия се омаловажава като тайнство, защото еди-кой си щял да прочете молитва. Защото хора с всякакви суеверия четат хороскопи и после отиват в църквата за Киприяновия водосвет. Те не разбират важността на тайнството покаяние, на самопознанието, към което човек трябва да се стреми. Защото само ако познаваш себе си, можеш да видиш греховете и да ги отблъснеш.


Четете още:

🔴 Св. Богородица - Скоропослушница чува бързо молитвите на вярващите, копие на иконата пристига на 02. юли в храма в "Орландовци"

🔴 Спомен за Гена Димитрова - гласът, който се ражда на сто години веднъж (Видео, снимки)

🔴 Очевидец: Момче влачи жена по пътя, след като й удари колата и се опита да избяга





Източник: spomen





Коментари

горе