Находки от тракийско селище в центъра на В. ТърновоНаходки от тракийско селище, в което е кипяло живот преди 2600 г., са открити в центъра на Велико Търново. Следи за съществуването му са открити при изкопни дейности за подмяна на централния водопровод в града.

По думите на директора на Регионалния исторически музей Иван Църов, намереното е истинска находка, защото досега там никой никога не е правил проучвания. По предварителна информация най-вероятно това са следи от тракийски град от VI-III век пр.Хр.

Това е поредното тракийско селище в границите на съвременния град. Такива селища са били открити в района на квартал "Асенов" и на хълма Трапезица. Известно е тракийско селище и на хълма Царевец, което през трети век пр. Хр. станало важно укрепено тържище. В него са открити десетки амфори за пренос на вино и зехтин от производствени центрове на Древна Елада.

Ремонтните дейности в центъра на Велико Търново се осъществяват по проект за подмяна на централния водопровод на стойност 40 млн. лв., осигурени от ОП "Околна среда".

Екипи от археолози към Регионалния исторически музей присъстват при изкопните дейности. След днешните находки археолозите д-р Евгени Дерменджиев и Стоян Михайлов ще започнат проучвания в понеделник.Източник: sever

Следваща статия:
Курортите ни фраш с туристи, няма отлив заради протестите

Коментари

Видео на деня

горе