Олтарът на наш манастир лекува и дарява с рожби



Ако желаете от цялото си сърце и душа да се сдобиете с рожба или чудото да се сбъдне и тежката болест да си отиде за миг, поставете ръката си върху олтара в Земенския манастир. И Бог ще чуе молитвата ви. Хората в Земен и цялата област Краище вярват от столетия в това. Защото случаите на изпълнени молби са хиляди.

Земенският манастир е най-голямата гордост на изключително красивото градче, скътано в горите на Краище. Светата обител, която днес е музей, е безценен паметник на Християнството и един от най-стойностните обекти на европейското културно-историческо наследство под закрилата на ЮНЕСКО. "10 причини да остана в моя Земен". На 10 август се провежда големият събор в Земен, наречен от местните „Пантеле”. Това е Денят на града.





По традиция той се чества в най-близката събота до 9 август, когато по стар стил се почита Свети Пантелеймон. Празникът е свързан с построяването на железопътната линия София-Гюешево и с официалното откриване на гарата в с. Белово, днес град Земен, станало на 9 август 1909 г. Пускането на железницата е повратен момент в историята и развитието на градчето.

Земенският манастир е отправна точка на стартиралата октомври 2015 г. инициатива Краищенско Светогорие. Тя цели обновяване на храмовете в околността и развитие на поклонническия туризъм. В пределите на общината има 18 символа на вярата - църкви, манастири, параклиси. Едно от фото паната представя как за четири години Инициативата Краищенско Светогорие и Община Земен са изградили 3 нови храма, реновирали са голяма част от манастирите и днес вече сме свидетели на първите групи за поклоннически туризъм.

Екотуризмът е следващата гордост на Земен. Екопътека свързва Земенския манастир с дефилето на река Струма - с биваци, беседки, барбекю зони, детски площадки и фитнес на открито. Преди месец бе изграден и еко път, свързващ с. Пещера с ценния средновековен Пещерски манастир Свети Никола Летни.

Фото изложбата представя още изцяло реконструирания стадион „Пирин“, който дава възможност на жителите на града и на всички гости да спортуват активно в модерни условия: отлична лекоатлетическа писта, модерни седалки и съоръжения, басейн, съблекални и тренировъчна база.





Малкият Земен, който през Средновековието успява да се съхрани недокоснат, заради своята отдалеченост, днес е част от активния и най-вече дигитален свят. Добрата инфраструктура дава възможност от София до Земен да се стигне лесно и бързо за час. А младите са особено горди, че за разлика от по-големи градове, имат безплатен WiFi на обществени места, защото градът реализира европейски проект за това.

Земен пази искрата на знанието вече 150 години. През 2018 г. Земенската Гимназия навършва 65 години, Прогимназията – 100 години, а просветното дело – 150 години. Някога, когато всичко започвало преди повече от век и половина, в Земен нямало почти нищо, освен няколко махали и един прекрасен малък средновековен манастир - Земенският. В далечната 1867 г. в село Белово след ремонтиране на манастирската сграда, пламнала първата искрица – възникнало малко килийно училище, в което първите учители били духовници. По-късно тяхното дело било продължено.





В първите години след Освобождението на България през 1882 г.се появило първото светско училище. Когато дошъл новия 20-ти век, в самото му начало, учителят Арсо Илиев става радетел за построяване на ново училище. Едва след края на Първата световна война се сбъдва и голямата мечта – прогимназията се открива през 1919 г.

Поколения ученици са преминали през класните стаи на земенското училище. То е възпитало и повече от 70% от учителите, които са преподавали или работят сега в него. През 1963 г. училищната сграда се разширява с нова пристройка. През 1983 г. към средното училище е изграден учебно-промишлен комплекс със специалност електронна техника. През 1987 г. училището се премества в нова, по-голяма сграда, в която е и до днес.

В момента, съгласно новия Закон за училищното и предучилищното образование от учебната 2016/2017г , училището е преименувано в Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и е разкрита отново професионална паралелка „Малък и среден бизнес“. В летописа на просветното дело свое значимо място има и детската градина. Това е мястото, съхранило селището! Земенчани казват „Това е нашият храм на образованието и духовността!"

Източник: pochivka.blitz.bg


Четете още:

🔴 Триумф! Ученик от Пловдив прослави България в Баку

🔴 Това са скандалните причини, довели до развода на д-р Енчев и Велинова! [СНИМКИ]

🔴 Слави Трифонов за най-голямата си болка: Бях на крачка от самоубийство!





Източник: Марица





Коментари

горе