Адв. Марковски: Убиецът на детето излиза на свобода след 28 години21-годишният убиец на 7-годишното дете в село Сотиря най-вероятно ще излезе от затвора след 27-28 години, освен ако не бъде помилван преди това. Така извергът ще се озове извън решетките само на 48 години. Прогнозата направи маститият юрист Марин Марковски пред Lupa.bg.

Обвиненията, с които Мартин Трифонов ще влезе в съда, са за убийство на малолетно лице по особено жесток и мъчителен начин и за изнасилване. Максималната присъда, която той може да получи, е доживотен затвор с или без право на замяна. Но според Наказателно-процесуалния кодекс, в случай, че той си признае деянието, тя ще бъде заменена с 30-годишен зандан. При добро поведение зад решетките, както и при труд вътре, той може да излезе на свобода след само 27 години.

Адв. Марковски обясни и че тъй като ще му бъде назначен служебен защитник, той при всяко положение ще го посъветва да признае вината си и това автоматично снема най-тежката възможна присъда по закон и я заменя с ограничената във времето. След излежаване на първите 20 години, той има право и да поиска помилване от Комисията към държавния глава, макар и много рядко президентът да разрешава предсрочно излизане от затвора при такива тежки престъпления. 

Юристът е категоричен, че за деяния от този род законът трябва да се промени и присъдата да не се заменя. Той е на мнение и че реабилитацията на такива лица, подобни на убиеца от село Сотиря, е невъзможна и далеч не е изключено, когато Трифонов излезе на свобода, той отново да извърши престъпления. 

"Това означава, че и най-големият вампир, който може да изпълзи от преизподнята, ще излежи максимум 27-28 години и когато е на 48 години, той ще излезе, а детенцето няма да се върне. А то заслужава повече правосъдие", убеден е Марковски. Източник: lupa

Следваща статия:
Кристиан Костов е заприличал на жена [СНИМКИ]

Коментари

Видео на деня

горе