Сбъдва се пророчество на Ванга: Показаха сензационния надпис край Първомай! Символите разкриват тайната за българите

Обновената зона на хълм Бунарджика в Пловдив [СНИМКИ]
Обновената зона на хълм Бунарджика в Пловдив се превърна за кратко време в любимо място за малки и големи. Пространството около акведуктите тънеше в тъмнина и мизерия, но огромен проект я върна отново към живота.


След реконструкцията бяха напълно възстановени уникалните акведукти, които се сдобиха и с прекрасно художествено осветление. Беше възстановено и познатото в миналото като езерото с мечката водно огледало под тях. Фонтанът тук се сдоби с прекрасно осветление и възможност на по-късен етап водните струи да бъдат синхронизирани с музика. Комбинацията от цветове за художественото осветление предлага избор от 64 000 варианта. Коритото на езерото пък е облицовано със сиенитни плочки и е в съответствие с околната среда на тепето. От общината ремонтираха и едни от малкото в света каменни пързалки, на които сега се радват малчуганите. Така завърши първият етап от проекта.


В бъдеще се предвижда да бъдат изградени още кътове за отдих, информационни табели за животинския и растителния свят, както и други детски площадки. Планирано е също така до върха да се движи влакче, а най-горе да има туристически информационен център и кафене. След ремонта пространството е изпълнено с родители и малки деца, които се забавляват от сутрин до вечер. На разположение на децата освен уникалните каменни пързалки има още батут, детска площадка и иновационни игри.
 


Хълм Бунарджика е вторият по височина в Пловдив като се извисява на впечатляващите 108 метра. Официалното му име е Хълм на освободителите, което обаче се използва рядко. Хълмът е популярен и като Альоша заради огромната статуя на съветски войник на върха. Заради спорния паметник, останал като наследство от комунизма, периодично в Пловдив се развихря дебат дали той да бъде премахнат. Тук, в подножието на върха, се намира и Паметникът на победата при Пловдив, посветен на руския цар Александър II и на войските освободили града през януари 1878-ма година. Това е първият паметник в България, посветен на Руско-турската освободителна война. Именно на него на 3-ти март всяка година се отбелязва Освобождението на България. На хълм Бунарджика се намира и паметникът на Васил Левски.
Източник: Актуално

Следваща статия:
Собственик на бизнес: Знаете ли, че едно момче на 30 години от Украйна замени трима българи?

Коментари

Видео на деня

горе