Джинджифилът - божественият корен, който е толкова полезен





Не може да се събудите рано сутрин?
Чаят от джинджифил тонизира не по-лошо от кофеина и носи много повече ползи. Просто добавете щипка джинджифил в чайника, оставете го да се вари един час, сложете канела и малко мед и имате ободряващата напитка.
Не пийте чай от джинджифил през нощта - заспиването след това ще бъде трудно. Много хора са сигурни, че коренът от джинджифил съдържа огромно количество витамини и минерали. Той обаче не може да се справи с хиповитаминозата. В тази подправка наистина има редица полезни елементи, като витамини от група В, аскорбинова киселина, желязо, магнезий, калий, но съдържанието им е малко. Не повече от 1% от дневна норма.






Това изобщо не означава, че стойността на джинджифила е ограничена само от неговия вкус. В корена на джинджифила има такива химически съединения като гингерол, шогаол, пародол, на които джинджифилът дължи своите полезни свойства.
Научните изследвания доказват способността на джинджифила да понижава нивата на кръвната захар. Това го прави чудесно допълнение към менюто за хора с диабет и тези с предразположение към болести.

Освен това коренът от джинджифил има способността да разрежда кръвта. Той е ефективен като профилактика при тромбози и някои сърдечни заболявания.

Струва си да се влюбите в джинджифил!
Дори за хората с възпалени стави. Тази подправка се бори с възпалението с артрит, помага за намаляване на болката.
Джинджифилът има и антимикробни свойства, поради което е ефективен при различни настинки.
Джинджифилът повишава телесната температура. Това помага да се затоплим в студената зима. Не бива да пренебрегвате джинджифиловия чай в грипния сезон!






Ползите от джинджифила се проявяват и при гадене, киселини и други неизправности в стомашно-чревния тракт.

Джинджифилът ще помогне за отслабването
Чаят от джинджифил често се счита за средство за отслабване. Няма научни изследвания, оценяващи ефекта на джинджифила, върху отслабването. Той обаче има редица свойства, които могат косвено да допринесат за справяне с излишните килограми.
Как да си направим чай за отслабване с джинджифил?
Тонизиращият ефект на джинджифила помага за по-лесното справяне с физическата активност, увеличава енергията през деня и по време на часовете във фитнес залата. Освен това джинджифилът затопля и засилва процеса на изпотяване по време на тренировки.






Някои почитатели на джинджифиловия чай отбелязват, че напитката насърчава ситостта. Това твърдение, също не е безсмислено, защото джинджифилът подобрява храносмилането, като помага на тялото да усвоява по-добре храната.
При нарушенията на въглехидратния метаболизъм, при хора с наднормено тегло, джинджифилът понижава нивата на кръвната захар.
Всеки обаче трябва да разбере, че джинджифилът не е чудо-лек. Той помага само на тези, които се придържат към принципите на здравословната диета. Ако се цели отслабване трябва да се спазва и редовност във физическата активност.
Можете да добавите джинджифил към почти всяко ястие.
Той се съчетава с месни храни и рибни ястия, оризови ястия. Използва се и като подправка с растително масло, билки и за украса на зеленчукова салата.






Може да бъде добра алтернатива на солта за трапезата. Коренът от джинджифил има подчертан вкус, дори и осолената храна изглежда свежа.
Джинджифилът е добър и при печене. Той, в комбинация с мед има приятен вкус и нежен аромат.
Основните почитатели на джинджифила са тези на японската кухня. Гурметата са сигурни, че вкусът на суши не трябва да се смесва, така че след всяка оризова кифла трябва да изядат парче маринован джинджифил, който ще подготви вкусовите рецептори за нова порция. В процеса на мариноване джинджифилът не губи повечето от полезните си свойства.
Ако маринованият джинджифил запази пикантния си вкус, тогава остана антимикробната му активност. Още в древни времена помагала на жителите на Страната на изгряващото слънце да ядат сурова риба, без последствия за стомаха. Въпреки това, при гастрит в остър стадий, човек не трябва да се увлича с маринован джинджифил.
За кой не е позволена консумацията на джинджифил?






Въпреки ползите на джинджифила, някои хора трябва да бъдат внимателни с тази подправка.
Джинджифил не се препоръчва на деца под две години.
Бременните жени не трябва да консумират джинджифил. Могат да се появяват алергични реакции.
В комбинация с лекарства, понижаващи захарта, джинджифилът може да предизвика на хипогликемия. Това се наблюдава при пациенти с диабет тип 2, затова и трябва да следят нивата на глюкоза.
Джинджифилът трябва да се консумира с внимание и от пациенти, които приемат разредители за кръв.






Четете още:

🔴 Омъжена, две деца, 19 г. на Острова... И накрая отказано гражданство на българка

🔴 Пак безчинство! Роми биха медици заради пациентка, избягала на сватба

🔴 3-годишно дете от Велико Търново може да чете, пише, смята и свири на цигулка





Източник: Актуално





Коментари

горе